Δημόσια υγεία Vs πολιτικές ελευθερίες
Αφορμή για επέκταση στην επιβολή περιορισμών, σε πλαίσιο προτεραιοποίησης της δημόσιας υγείας, προκάλεσε η πρόσφατη διαδήλωση έξω από το Προεδρικό. Ζητούμενο για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία συνταγματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, Άριστος Δαμιανού και Κωστής Ευσταθίου, που προσεγγίζουν το ζήτημα υπό την κοινοβουλευτική και τη νομική ιδιότητά τους.
Γράφει: Νάταλι Μιχαηλίδου
Αντί διώξεων, κατευθυντήριες
Κατευθυντήριες οδηγίες για ειρηνικές διαδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους εξέδωσε το υπουργείο Υγείας στις 31 Αυγούστου, βάσει των οποίων πολίτες που συμμετέχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις υποχρεούνται να φέρουν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου. Επιπλέον, θα ορίζεται διοργανωτής της κάθε διαδήλωσης, ο οποίος θα ενημερώνει τον αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας στην οποία θα διεξαχθεί η διαδήλωση. Ο διοργανωτής θα ενημερώνει, αλλά και θα φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε παραβίαση των νέων κατευθυντήριων γραμμών που αποφασίστηκαν. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν από την Έμιλυ Γιολίτη, λήφθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (31.08) στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή του υπουργείο Υγείας και της ηγεσίας της Αστυνομίας.
Προηγήθηκαν, όμως, σκέψεις για ποινική δίωξη όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του Σαββάτου, αλλά και ανάρτηση της κ. Γιολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «σκοπός [της] σύσκεψης αύριο η διασαφήνιση πρακτικής εφαρμογής διατάγματος απαγόρευσης διαδηλώσεων ώστε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να έχουν ελευθερία λόγου αλλά να μην την καταχρώνται εις βάρος υπολοίπων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Αστυνομίας Κύπρου».
Α. Δαμιανού: «Αδιανόητο να κυβερνούν
με διατάγματα εν έτει 2020»
«Η δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται να αποκαταστήσει μια ισορροπία η οποία απουσίαζε από την ανάρτηση της προηγούμενης μέρας», δηλώνει στο dejure ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού. Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε αποκατάσταση της ισορροπίας «μεταξύ της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για υπεράσπιση και προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο κ. Δαμιανού προσθέτει ότι «ασφαλώς και το υπουργείο, αλλά και η Αστυνομία θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα διατάγματα και αποφάσεις».
Σχολιάζοντας υπό νομικό πρίσμα το ζήτημα, σημειώνει περαιτέρω ότι «είναι αδιανόητο εν έτει 2020 να θεωρείται σύννομο και αναλογικά σωστό κυβερνήσεις να κυβερνούν με διατάγματα τα οποία μάλιστα να αποπειρώνται να θέσουν πέραν και πάνω από νόμους και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επομένως, σημειώνει, «θα παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διατηρηθεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ των δύο».
Κ. Ευσταθίου: «Αντιπαραγωγική και αντινομική
η πρόθεση για διώξεις»
«Ευτυχώς επικράτησαν ωριμότερες και σοφότερες σκέψεις», δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, χαρακτηρίζοντας παρήγορο το γεγονός ότι «η υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και οι άλλοι αρμόδιοι ξανασκέφτηκαν τις δηλώσεις τους και επανεξέτασαν το όλο θέμα, έχοντας στην ουσία υπαναχωρήσει από τις αρχικές τους προθέσεις που ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους άσκησαν το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της έκφρασης γνώμης, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία».
Τα διατάγματα των υπουργών, συνεχίζει, «με τα οποία περιορίζονται τα συνταγματικά δικαιώματα εν όψει πανδημίας, θα πρέπει πρώτα να συνάδουν με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να είναι απολύτως απαραίτητα και να μην ξεπερνούν το μέτρο, όπως προτάσσει άλλωστε και η αρχή της αναλογικότητας στο Δίκαιο». Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, «η πρόθεση να κατηγορηθούν όσοι άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της έκφρασης γνώμης και συμμετοχής στη διαδήλωση για τα πιστεύω τους, είτε συμφωνεί κάποιος με αυτά είτε διαφωνεί, εκτός από αντιδημοκρατική ήταν και τελείως αντιπαραγωγική και αντινομική».
Ποια είναι τα κριτήρια και ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος εκφράζει την άποψή του, διερωτάται. Συστήνοντας «λιγότερα λόγια και περισσότερη σοβαρότητα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά και τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός», σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετήσουμε πολύ καλύτερα το περί δικαίου αίσθημα παρά με θυμούς και οργίλες αντιδράσεις». Παρότι, όπως υποστηρίζει δεν βρέθηκε επί του παρόντος η χρυσή τομή, αναφέρει καταληκτικά ότι «το παρήγορο είναι ότι έχουν αντιληφθεί οι κρατούντες ότι θα πρέπει να βρεθεί, σε αντίθεση με την πρώτη οργίλη αντίδραση».