«Αναπάντεχα θετική η απόφαση του Ανωτάτου»
Παρά την αδικαιολόγητη αδράνεια που επέδειξε στο πρώτο στάδιο της κρίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό που του αναλογεί.
Τη θέση αυτή διατυπώνει ο εγνωσμένου κύρους δικηγόρος, Λάρης Βραχίμης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνοντας το ενδεχόμενο μελλοντικής έξαρσης της επιδημίας της νόσου Covid-19, ο κ. Βραχίμης αναφέρει ότι τα Δικαστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα να προσαρμοστούν χωρίς νέα αναστολή της λειτουργίας τους.
Προσμετρώντας στα θετικά της κρίσης τα πρώτα βήματα ετοιμασίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταχώρισης αγωγών και δικογράφων από το υφυπουργείο Καινοτομίας, τονίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία εκδίκασης παλιών υποθέσεων, αλλά και η ολοκλήρωση της αναθεώρησης των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.
«Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα να προσαρμοστούμε και να καινοτομήσουμε, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα όχι μόνο η λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η αναστολή των οποίων απειλεί την ίδια την ύπαρξη κράτους δικαίου στην Κύπρο», επισημαίνει.
Αυτούσια η ανάρτηση:
«Είναι αναπάντεχα θετική η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ουσιαστικό επανάνοιγμα των Δικαστηρίων. Από τη Δευτέρα, τα Πρωτοκολλητεία θα εργάζονται κανονικά, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους δικαστές να προχωρήσουν στον προγραμματισμό και τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στο πρώτο στάδιο της κρίσης επέδειξε μια αδικαιολόγητη αδράνεια. Εκεί που σε άλλες δικαιοδοσίες τα Δικαστήρια από την πρώτη μέρα της λήψης των μέτρων προσπάθησαν να βρουν τρόπους συνέχισης της δικαστικής λειτουργίας εξ αποστάσεως με τη χρήση των όποιων τεχνολογικών μέσων ετύγχανε να έχουν διαθέσιμα, ξεκινώντας από ένα απλό τηλέφωνο ή email, το δικό μας Ανώτατο Δικαστήριο απλά ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων για 50 μέρες. Με τη σημερινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό που του αναλογεί.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέποτε αναμέναμε ότι η ανταπόκριση των συντελεστών της Δικαιοσύνης στα καθήκοντά τους προϋποθέτει τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες οι οποίες θα θέσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και ασφάλεια ή αυτή των άλλων συντελεστών μιας υπόθεσης. Αναμένουμε όμως από τα Δικαστήρια να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να υιοθετήσουν τα μέτρα που θα επιτρέψουν χωρίς εκπτώσεις στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Να συνεχίσουν δηλαδή τα Δικαστήρια να διεκπεραιώνουν πλήρως όλη την καθημερινή εργασία τους, χωρίς να παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.
Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Είμαστε ακόμα σε αρχικά στάδια της κρίσης που έφερε η επιδημία. Ο νέος ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας. Παρά το ότι υπάρχει μια ελπίδα να υπάρξει κάποιο εμβόλιο το χειμώνα, το ρεαλιστικότερο είναι ότι αυτό θα έρθει, αν έρθει, περί τα τέλη του επόμενου χρόνου. Χθες είχαμε την ευχάριστη είδηση της επιβεβαίωσης της πρώτης φαρμακευτικής αγωγής που βοηθά στην αντιμετώπιση του νέου ιού. Είμαστε όμως ακόμα μακριά από το σημείο να έχουμε μια πλήρη και αποτελεσματική αγωγή για καταπολέμηση της ασθένειας που προκαλεί ο ιός.
Έτσι, τόσο το μοντέλο της ομάδας του Imperial όσο και αυτό της ομάδας του Harvard, μας προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αναμένουμε νέες εξάρσεις της επιδημίας οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε επαναφορά αυστηρών μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Τα Δικαστήριά μας, συνεπώς, θα πρέπει να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο χωρίς νέα αναστολή της λειτουργίας τους. Ούτως ή άλλως για πολύ καιρό ακόμα τα Δικαστήρια δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην πλήρη ομαλότητα, πράγμα που επιβάλλει την χρήση εναλλακτικών μέσων επαφής δικηγόρων και κοινού με τα Δικαστήρια στο πρότυπο αυτών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες δικαιοδοσίες: ηλεκτρονικές καταχωρίσεις από τη μια και εξ αποστάσεως εμφανίσεις και ακροάσεις (σε όλες τις υποθέσεις ή μόνο εκεί που θα γίνουν μόνο αγορεύσεις) με τηλεφωνική συνδιάσκεψη ή βιντεοδιάσκεψη από την άλλη.
Ο υφυπουργός Καινοτομίας ήδη έχει προχωρήσει στο πρώτο βήμα για την ετοιμασία πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταχώρισης αγωγών και δικογράφων. Παρά το ότι η υφιστάμενη υποδομή των δικαστηρίων θα μπορούσε να επιτρέψει την εφαρμογή του μέτρου από την πρώτη μέρα της κρίσης (το μόνο που χρειάζεται είναι ένα email και η δυνατότητα χρέωσης πιστωτικής κάρτας μέσω JCC), η πλατφόρμα βοηθά τα Δικαστήρια να είναι σίγουρα ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα προσκρούσει σε αναπάντεχες περιπλοκές που δεν θα έχουν τα μέσα να διαχειριστούν.
Κατά τον ίδιο τρόπο, το Υφυπουργείο Καινοτομίας θα πρέπει να δώσει στα Δικαστήρια τα μέσα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εξ αποστάσεως διαχείριση υποθέσεων με εμφανίσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και βιντεοδιάσκεψης. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τη χρήση μιας απλής τηλεφωνικής συσκευής. Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως δεν αναμένεται να αποδεχτεί να υιοθετήσει τη μετάβαση σε ένα τέτοιο μηχανισμό αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν εγγυηθούν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Έτσι, είναι και πάλι καταλυτική η παρέμβαση του Υφυπουργείου. Η Επίτροπος Νομοθεσίας έχει δηλώσει την ετοιμότητας της να συντάξει προσχέδια όλων των νομοσχεδίων ή τροποποιητικών κανονισμών που δυνατόν να απαιτηθούν.
Παρά την αρχική δυστοκία που παρατηρήθηκε, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά σιγά στο σωστό δρόμο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Ας μην ξεχνούμε ότι τον Μάιο προγραμματιζόταν να ξεκινήσει η νέα διαδικασία εκδίκασης των παλιών υποθέσεων, του λεγόμενου backlog, από τους νέους δικαστές που θα διορίζονταν. Η κρίση δεν θα πρέπει να εμποδίσει αυτό τον προγραμματισμό. Οι νέες πλατφόρμες που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Καινοτομίας με τη συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενδεχόμενα να διευκολύνουν τη διαδικασία με το να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές δυσκολίες λόγω έλλειψης κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων και αιθουσών.
Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αναθεώρησης της Πολιτικής Δικονομίας με την παράδοση της εισήγησης της Επιτροπής Dyson, μαζί με το προτεινόμενο κείμενο των νέων Θεσμών.
Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο. Ως λαός αντιμετωπίσαμε μεγαλύτερες κρίσεις που απειλούσαν την ίδια την ύπαρξη μας αλλά τις ξεπεράσαμε. Ούτε αυτή η κρίση θα μας καταβάλει. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα να προσαρμοστούμε και να καινοτομήσουμε, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα όχι μόνο η λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η αναστολή των οποίων απειλεί την ίδια την ύπαρξη κράτους δικαίου στην Κύπρο. Από εμάς εξαρτάται η δικαιοσύνη να βγει από την κρίση αυτή όχι απλά αλώβητη αλλά πολύ δυνατότερη από ήταν όταν εισήλθε.»