Το «29» των Εγγλέζων, οι προσφυγές της ΠΟΕΔ και ο πρώην ΥΠΟΙΚ
• Από το 1960 μέχρι σήμερα, οι Βρετανοί άλλαξαν τους (δικούς τους) θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας τους (μόλις!) 29 φορές. Οι ίδιοι (δοτοί στη νεοσυσταθείσα τότε Δημοκρατία) θεσμοί παραμένουν από τότε αναλλοίωτοι στο κυπριακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πάντως, η πρώτη (συνολική) αναθεώρησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τη νέα δικαστική σεζόν.
• Θεμελιώδες το ζήτημα των θεσμών για την περιβόητη μεταρρύθμιση, που αυτές τις μέρες βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο. Ουσιώδης παράμετρος, οι… παράπλευρες απώλειες σε χρήμα.
• Επίσημα στοιχεία, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι δείκτες συναινούν ότι οι καθυστερήσεις είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Το λεγόμενο backlog χρήζει κατά τους ειδικούς ανάλογης σημασίας και βαρύτητας με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.
• Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Davos 2018), η Κύπρος κατατάσσεται στην 44η θέση. Ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην επίλυση διαφορών, ισοβαθμεί με το Καμερούν. Αποτρεπτικός παράγοντας για τους ξένους επενδυτές, αν ληφθεί υπόψιν ότι εξίσου πενιχρές είναι οι εγχώριες επιδόσεις και στα ευρωπαϊκά στατιστικά, που επιβεβαιώνουν και τα σχετικά συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συναφείς επισημάνσεις περιλάμβανε και η τέταρτη αξιολόγηση από την Τρόικα.
Επίσημα στοιχεία, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι δείκτες συναινούν ότι οι καθυστερήσεις είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας.
• Διοριστήρια ξεκίνησαν να υπογράφουν τα μέλη της ΠΟΕΔ μετά από παρότρυνση των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, που αποφάσισε κατόπιν νομικής συμβουλής να αποταθεί στο Δικαστήριο ζητώντας αναδρομική επιστροφή όλων των αποκοπών στους μισθούς των δασκάλων από το 2013 μέχρι σήμερα. Με τις (πέντε) ομαδικές προσφυγές, θα ζητείται επίσης για «άμεση αποκατάσταση των μισθών από την ημέρα που εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δηλαδή καταβολή των μισθών χωρίς τις αποκοπές που γίνονται από τον Δεκέμβριο του 2012».
• Συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου Μεταρρύθμισης, Γ. Ερωτοκρίτου, είχε προσφάτως ο Σύνδεσμος Επιτάχυνσης Απονομής Δικαιοσύνης (ΣΕΑΔ), ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο που (ομολογουμένως) έχει σημειωθεί, μεταξύ άλλων, με την προώθηση των νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία.
• Ο εν λόγω Σύνδεσμος συστάθηκε πριν από ένα χρόνο, με βασικό σκοπό να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία, για να υλοποιήσει εκείνες τις θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του, προς το παρόν, αργού και δυσκίνητου τομέα.
• Χρέη προέδρου του ΣΕΑΔ εκτελεί ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, θα τύχει ανάλογης ενημέρωσης από τον νέο επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης το αμέσως επόμενο διάστημα.
• Στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, ο Γιώργος Σαββίδης σημείωσε τα αυτονόητα: ««Πάσχουμε στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, ο οποίος και φθείρει την αξιοπιστία των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, και δημιουργεί προβλήματα για τη χώρα μας στο εξωτερικό».
• Από την πλευρά του, ο Μύρων Νικολάτος χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση, που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, ως «κοσμογονική». Οψόμεθα.
• Καλή Κυριακή με… επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!
ΜΛΝ
(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα offsite, 9 Ιουνίου 2019)