Στο εδώλιο για παραστρατιωτικό σκάνδαλο
Στρατοδικείο συγκροτείται με Επαρχιακούς Δικαστές – Εξετάστηκε θέμα παραστρατιωτικού επιτελείου στην Εθνική Φρουρά
Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός
ΑΡΧΙΣΕ χθες ενώπιον του Στρατοδικείου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκροτείται με Δικαστές Επαρχιακού Δικαστηρίου, η ακρόαση της υπόθεσης του Συνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς Λοΐζου Φεσά, ο οποίος κατηγορείται για διασάλευση της πειθαρχίας στο στράτευμα και προπαρασκευαστικές ενέργειες για να περιέλθουν στην κατοχή του μυστικές πληροφορίες στρατιωτικής σημασίας.
Ο μίτος για την αποκάλυψη της υπόθεσης είχε ξετυλιχθεί από το γραφείο του φίλου και πρώην συμμαθητή του Συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού, ο οποίος ήταν ο πρώτος και κυριότερος μάρτυρας κατηγορίας. Στην κατάθεσή του, ο κ. Μαραγκός που σήμερα υπηρετεί ως Διοικητής Διαβιβάσεων στη Λάρνακα, ανέφερε ότι στις 26 Απριλίου 2000 τον επισκέφθηκε φιλοφρονητικά ο κατηγορούμενος στο ΓΕΕΦ και όταν έφυγε ξέχασε πάνω στο γραφείο του ένα φάκελο που σε κάποιο μέρος ήταν διαφανής.
Από μέσα φάνηκε να υπάρχει ένα οργανόγραμμα, αφού φαίνονταν δύο ονόματα ανωτάτων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι βρίσκονται εν αποστρατεία. Επίσης, φαινόταν ακόμα ένα όνομα, αλλά δεν γνωρίζει αν είναι στρατιωτικός. Άνοιξε τον φάκελο και περιεργάστηκε το περιεχόμενό του. Υπήρχαν διάφορα έγγραφα μέσα, ανάμεσά τους και ένα με τίτλο «Επιτελάρχης», που αναφερόταν στα καθήκοντα της θέσης Επιτελάρχη.
Η γραφή είχε γίνει με το χέρι και ο γραφικός χαρακτήρας ήταν του κατηγορούμενου. Άλλο έγγραφο εις τριπλούν, αναφερόταν στα καθήκοντα του Α’ Βοηθού Επιτελάρχη. Στα έγγραφα αυτά είχε τυπωμένα κείμενα, καθώς και χειρόγραφα κείμενα. Στο τρίτο φωτοαντίγραφο του Β.Β.Ε. περιέχονταν και χειρόγραφες σημειώσεις που τις έγραψα εγώ ο ίδιος -πρόσθεσε ο μάρτυρας- και από λάθος τα έδωσε στην Αστυνομία και στην ηγεσία του στρατεύματος.
Αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου, Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος δέχεται ότι μέσα στο φάκελο υπήρχε μόνο ένα έγγραφο, αυτό του «Επιτελάρχη», ο Συνταγματάρχης Μαραγκός είπε ότι το κείμενο του συγκεκριμένου εγγράφου δεν είναι απόρρητο ούτε και εμπιστευτικό. Από το σύνολο των εγγράφων, είπε ο μάρτυρας, «μου δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει παραστρατιωτικό επιτελείο το οποίο διαχωρίζει τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατεύματος σε ημέτερους και μη ημέτερους για τις προαγωγές».
«Δεν πίστεψα, ούτε και πιστεύω ότι ο κατηγορούμενος έχει οργανώσει αυτά το παραστρατιωτικό επιτελείο, απλώς για να είναι μέλος του, όμως δεν κατηγορώ τον κατηγορούμενο αλλά το παραστρατιωτικό επιτελείο που βρίσκεται πίσω του». Υπάρχει επιτελείο του ΓΕΕΦ που είναι υπεύθυνο για τις προαγωγές, ανέφερε περαιτέρω ο μάρτυρας, και δεν είναι υπεύθυνη η ομάδα του παραστρατιωτικού επιτελείου για να κάνει τις προαγωγές.
«Όταν είδα όλα τα έγγραφα συγχύστηκα και δεν ήξερα τι να κάνω. Στις 4 Μαΐου 2000 πήγα στον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ κ. Οικονομόπουλο, αλλά αυτός πέταξε τα έγγραφα, λέγοντας μου ότι αυτά είναι κομματικές διαφορές και πεποιθήσεις. Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ από την άλλη δεν με δέχθηκε και έτσι στις 14 Μαΐου 2000 παρέδωσε τα έγγραφα στον βουλευτή Κώστα Παπακώστα που ήταν προηγουμένως στρατιωτικός και ο οποίος αφού έθεσε θέμα στη Βουλή, άρχισε η διερεύνηση του από την Αστυνομία και το ΓΕΕΦ».
Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί στις 21 του μήνα. Την υπόθεση εκδικάζουν οι Δικαστές Κώστας Κληρίδης (Πρόεδρος), Μιχαλάκης Χριστοδούλου και Χάρης Μαλακτός (Πάρεδροι), ενώ για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίζονται η Μαρία Παπαϊωάννου και η Μαρία Κυρμίζη, δικηγόροι της Δημοκρατίας.
Σημείωση: Η πιο πάνω απόφαση δημοσιεύτηκε στον Τύπο στις 9 Δεκεμβρίου 2000.