Αποζημιώσεις 125.000 ευρώ για ιατρική αμέλεια

Χειρούργησε ασθενή σε λανθασμένο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης – Υποφέρει από το 2010
Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ αντί να εγχειρήσει στο σωστό επίπεδο της σπονδυλικής στήλης 65χρονου, έκανε τομή σε λάθος επίπεδο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποβληθεί σε επιπλέον εγχειρήσεις και να μην ιανθεί μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά την πρώτη επέμβαση.
Ιστορικό
Μετά από πολλές ταλαιπωρίες και αφού δεν μπόρεσε να γιατρευτεί, ο 65χρονος κίνησε αγωγή σε βάρος του νευροχειρουργού απαιτώντας αποζημιώσεις. Ο ασθενής υπέφερε από οξεία αριστερή οσφυοϊσχιαλγία και υποβλήθηκε σε δισκεκτομή από τον εναγόμενο .
Οκτώ μέρες μετά την εγχείρηση και αφού οι πόνοι δεν υποχωρούσαν επέστρεψε στο ιατρείο, όπου οι εξετάσεις έδειξαν σημεία επιμόλυνσης του χώρου της εγχείρησης και του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή. Μετά από μια βδομάδα, νέα μαγνητική τομογραφία έδειξε επισκληρίδιο απόστημα στον χώρο της εγχείρησης, αλλά και με επέκταση σε ολόκληρη την οσφυϊκή μοίρα και κατώτερη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ο εναγόμενος τον υπέβαλε και σε νέα εγχείρηση, αλλά και πάλι δεν πέτυχε τη θεραπεία, με αποτέλεσμα ο ενάγοντας να υποχρεωθεί να αποταθεί σε άλλους γιατρούς. Υποβλήθηκε σε τρεις επιπλέον εγχειρήσεις, αλλά ακόμα και σήμερα υποφέρει από μόνιμο πόνο, καθώς και αδυναμία στη στάση και στη βάδιση. Η κατάσταση της υγείας του τον εμποδίζει στην όλη δραστηριότητά του.
Παράλληλα, λόγω των πολλαπλών επεμβάσεων στην οσφυϊκή μοίρα παρουσιάζει έντονο πόνο στην περιοχή ιδίως στην όρθια στάση και έχει ανάγκη συνεχούς προγράμματος φυσικοθεραπείας και κολύμβησης. Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά στον ασθενή να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με άρση βάρους.
Ακόμα και η μικρή καθημερινή δραστηριότητα, του προκαλεί έντονους πόνους και αφενός χρειάζεται την συνεχή λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με όλους τους συναφείς κινδύνους, αφετέρου διαταράσσει την ποιότητα ζωής του με αντίκρισμα στην ψυχολογική του κατάσταση. Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζει είναι η διαταραχή συμπεριφοράς με καταθλιπτική σημειολογία που είναι απότοκο της όλης ταλαιπωρίας που υφίσταται, αλλά και της μεταβολής στη λειτουργική κατάσταση της καθημερινότητάς του.
Κρίνοντας αμέλεια στον εναγόμενο, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρης Πογιατζής, τόνισε πως το πρώτο σημείο που καταλογίζει ιατρική αμέλεια είναι κατά την πρώτη χειρουργική επέμβαση που έγινε την 1η Μαρτίου 2010. Αντί ο νευροχειρούργος να χειρουργήσει στο σωστό επίπεδο, χειρούργησε τον ενάγοντα σε λάθος επίπεδο. Και όπως ο ίδιος ο εναγόμενος είπε, προέβη στις λανθασμένες ενέργειες σε λάθος επίπεδο.
Ο εναγόμενος, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παραδέχθηκε εξάλλου ότι ένας νευροχειρουργός δεν θα πρέπει να χειρουργήσει μόνο με ό,τι φαίνεται στο MRI, αλλά θα πρέπει να στηριχθεί και στην κλινική εξέταση του ασθενούς που θα κάνει.
Αποζημιώσεις
Τέλος, το Δικαστήριο επιδίκασε τις αποζημιώσεις αναφέροντας ότι ο ενάγοντας ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται πολύ από τις βλάβες στην σπονδυλική του στήλη. Όμως δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστική ευθύνη στον εναγόμενο για την ταλαιπωρία που υφίσταται ο 65χρονος μετά τις 11 Μαρτίου 2010, δηλαδή μετά τη δεύτερη εγχείρηση.
Εύλογες κρίθηκαν γενικές αποζημιώσεις ύψους €50.000 για τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη ο ενάγων εξαιτίας της αμέλειας του εναγόμενου. Ο δε τόκος θα πρέπει να επιδικαστεί από την 1η Μαρτίου 2010. Επίσης επιδικάστηκαν υπέρ του ενάγοντα ειδικές αποζημιώσεις ύψους €75.027 με τόκο από 14 Ιουλίου 2010.