Ο Γεωργίου, η Έμιλυ και το (μεταρρυθμιστικό) βραχυκύκλωμα
• «Το Δικαστικό μας σύστημα καταρρέει», κατά κοινή ομολογία των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Παρά ταύτα, η απόφαση για επιστροφή των νομοσχεδίων που καταρτίστηκαν επί Ιωνά Νικολάου, στο γραφείο της Έμιλυς Γιολίτη για (άλλο έναν γύρο) διαβουλεύσεις, λήφθηκε ομόφωνα και με… συνοπτικές διαδικασίες, όταν αυτά βρίσκονταν μερικά μόνο μέτρα μακριά από την πόρτα της Ολομέλειας.
• Ψήγματα αντίστασης εντοπίστηκαν μόνο στην περίπτωση του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Γεωργίου, που εν είδη προαγγελίας της υπουργικής επισήμανσης ότι «κανονικά δεν υπάρχει διαδικασία επιστροφής νομοσχεδίων», ενημέρωσε τους λοιπούς βουλευτές (30.07) ότι τα εν λόγω νομοσχέδια συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Νομικών που θα συνεδριάσει στις 2 Σεπτεμβρίου και ζήτησε όπως μέχρι τις 26 Αυγούστου κατατεθούν στην Γραμματεία της Επιτροπής Νομικών οι προτιθέμενες τροπολογίες, θέσεις και αντιπροτάσεις για την έγκαιρη γνωστοποίηση και κοινοποίησή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
• Προηγήθηκε (27.07) εισήγηση της υπουργού για σύσταση ομάδας που θα συνέρχεται σε εβδομαδιαία βάση για επανεξέταση των νομοσχεδίων, «με στόχο την επίτευξη του απαιτούμενου βαθμού συναίνεσης, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν η επιθυμητή από όλους κατάληξη». (Νύξεις περί ασυνεννοησίας Πινδάρου – υπουργείου τυχόν να θεωρηθούν κακόπιστες.)
• Σε κάθε περίπτωση, είτε στη Βουλή είτε στο υπουργείο, το βασικό πακέτο της μεταρρύθμισης (ο Περί της Ενδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2019, ο Περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποίκιλες Διατάξεις) Τροποποιητικός Νόμος του 2019 και ο Περί Δικαστηρίων Τροποποιητικός (Αρ.2) Νόμος του 2019) είναι ακόμα στο τραπέζι. Για την -προς το παρόν- αναστολή της προώθησης της δικαστηριακής μεταρρύθμισης, οι αντιδράσεις δικηγόρων (οργανωμένων και μη) υπήρξαν καθοριστικές.
• Θεσπίστηκε, κατά τα άλλα, νομικό πλαίσιο που διέπει τη Σχολή Δικαστών, η οποία λειτουργεί ούτως ή άλλως εδώ και δύο χρόνια, χάριν στον Διευθυντή του Γραφείου Επιμόρφωσης και Μεταρρύθμισης, Γιώργο Ερωτοκρίτου. Ως εκ τούτου, με βάση όσα ψήφισε στην τελευταία (και μαραθώνια) συνεδρία της η Βουλή, η επίβλεψη της λειτουργίας της Σχολής περνά από το Ανώτατο Δικαστήριο σε νεοσυσταθέν Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από δύο Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν Δικαστή Επαρχιακού Δικαστηρίου με δικαιοδοσία σε πολιτικές υποθέσεις, έναν Δικαστή Επαρχιακού Δικαστηρίου με δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις, έναν Δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου, έναν Δικαστή Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και έναν ακαδημαϊκό νομικό. Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο εκάστοτε Πρόεδρος του Ανωτάτου ή άλλο πρόσωπο που θα υποδεικνύει ο ίδιος.
• Ενώπιον Ολομέλειας βρισκόταν την ίδια ημέρα και το νομοσχέδιο που προνοούσε για την αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των Επαρχιακών και Ανώτερων Δικαστών. Το συγκεκριμένο, μπορεί να ξεγλίστρησε από το πακέτο – return to sender, αλλά δεν γλίτωσε την αναβολή ψήφισης. Ας σημειωθεί ότι ο ΠΔΣ διατύπωνε ενστάσεις μέχρι την υστάτη, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή των κλιμάκων δικαιοδοσίας σε αυτό το στάδιο «θα προκαλέσει προβλήματα που θα σχετίζονται με τη σωστή απονομή της Δικαιοσύνης», καθώς «οι πρωτοδιοριζόμενοι νέοι Δικαστές χωρίς καμία εμπειρία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να δικάσουν υποθέσεις μεγάλης εμβέλειας και πολυπλοκότητας».
• Κατά τις υποδείξεις λοιπόν του Συλλόγου και μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου και αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη, παρά τις διαμαρτυρίες του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στον Γιώργο Γεωργίου, για το θέμα «είχε συνεννοηθεί προηγουμένως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου».
• Εκτός από τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, κάποιοι ξέχασαν να ενημερώσουν για την αναβολή και την υπουργό Δικαιοσύνης, που σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε δύο μέρες αργότερα (βλέπε, εφημερίδα «Καθημερινή» / 2 Αυγούστου, 2020) δήλωνε ότι «στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή ψηφίστηκε η δημιουργία Σχολής Δικαστών και η ανακατανομή της Αστικής Δικαιοδοσίας μεταξύ των βαθμίδων των Επαρχιακών Δικαστών».
• Είθισται, βεβαίως, κάποιες συνεντεύξεις να γίνονται γραπτώς και… προχρονολογημένα. Δεν είθισται να προεξοφλούνται μετά παρρησίας αποφάσεις της Βουλής από υπουργούς.
• Μεταρρύθμιση που αργεί, είναι μεταρρύθμιση;
ΜΛΝ