Θ. Κορφιώτης: «Δικηγόροι και δικαστές στο ίδιο χαράκωμα»
Απορρίπτοντας «μηδενιστικές προσεγγίσεις» και ποντάροντας στη συνεργασία δικαστών και δικηγόρων, για την «προστασία και βελτίωση της Δικαιοσύνης στον τόπο μας», ο Θανάσης Κορφιώτης διεκδικεί τα ηνία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι «η ουσία είναι να τίθενται θέσεις με ρεαλισμό και με πιθανότητες να γίνουν πράξη».
Συνέντευξη: Νάταλι Μιχαηλίδου
Την ίδια ώρα, δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με τον οποιοδήποτε «αν αυτό θα είναι προς το καλό του δικηγορικού κόσμου». Εν μέσω προεκλογικού, απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε και διατυπώνει τους προβληματισμούς του επί των επίμαχων σημείων της δικαστηριακής μεταρρύθμισης, την οποία χαρακτηρίζει ως «ζήτημα ύψιστου εθνικού συμφέροντος», που δεν θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα κομματικών σκοπιμοτήτων.
Κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Καταρχάς, τι σας ώθησε να διεκδικήσετε τη θέση του προέδρου των δικηγόρων;
Συμπληρώνω τον επόμενο χρόνο 20 χρόνια άσκησης μαχόμενης δικηγορίας τόσο στα δικαστήρια όσο και στον τομέα των εξωδικαστηριακών υπηρεσιών. Έχω πλέον εμπειρία στα θέματα που απασχολούν τον ΠΔΣ εφόσον διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και νυν Γραμματέας. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω από την θέση του προέδρου και για αυτό πήρα την απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα, για να δώσω, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, ό,τι μπορώ για το καλό του λειτουργήματός μας τα επόμενα τρία χρόνια.
Το επίμαχο ζήτημα της δικαστηριακής μεταρρύθμισης, τίθεται εκ νέου σε διαδικασία διαβούλευσης, μετά την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Νομικών να επιστρέψει μέρος του πακέτου νομοθετημάτων στο αρμόδιο υπουργείο. Θεωρείτε ότι όντως χρήζουν βελτιώσεων;
Έχω ήδη γράψει πως η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι ζήτημα ύψιστου εθνικού συμφέροντος και δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών σκοπιμοτήτων. Από αυτή την σκοπιά με προβληματίζει η ξαφνική επιστροφή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης είναι σε γενικές γραμμές η επιστροφή στις πρόνοιες του Συντάγματος και είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Δικηγόροι και δικαστές έχουμε κοινό και όχι συγκρουόμενο συμφέρον
Ο ΠΔΣ συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες, διά του προέδρου του και εννοείται πως θα συνεχίσει να συμμετέχει με θετικό πνεύμα και σύγχρονη προσέγγιση με μοναδικό στόχο να βοηθηθεί το επίπεδο απονομής Δικαιοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βασικό πεδίο βελτίωσης είναι κατά την άποψή μου οι αρμοδιότητες των δύο Ανώτατων Δικαστηρίων, του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου ούτως ώστε να δημιουργηθεί τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας με την ευρεία του έννοια. Οι υφιστάμενες πρόνοιες των νομοσχεδίων, δίδουν πολύ περιορισμένο πεδίο αρμοδιότητας στα δύο Δικαστήρια. Τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια θα πρέπει να έχουν ικανή αρμοδιότητα για να αποφασίζουν επί νομικών σημείων με απώτερο στόχο να υπάρχει εκσυγχρονισμός της νομολογίας και να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου.
Υπάρχει και το θέμα της συμμετοχής δικηγόρων στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Αποτέλεσε βασική θέση και επιδίωξη του ΠΔΣ με γνώμονα όχι τον καταχρηστικό έλεγχο της λειτουργίας του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά τον εμπλουτισμό των απόψεων και προσεγγίσεων εντός του Συμβουλίου. Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους συναδέλφους, αλλά και με το κοινό. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την συνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής. Το Άρθρο 157 εδάφια 1 και 2 του Συντάγματος καθορίζει την σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα προβλέπει ότι απαρτίζεται από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Άρθρο 157 εδάφια 1 και 2 του Συντάγματος καθορίζονται από το Σύνταγμα ως θεμελιώδη και δεν υπόκεινται σε τροποποίηση.
Πώς αξιολογείτε τα υφιστάμενα «κριτήρια διορισμού και προαγωγής» δικαστών, που αναθεωρήθηκαν προσφάτως από το Ανώτατο Δικαστήριο; Εκτιμάτε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία διασφαλίζει τον απαιτούμενο βαθμό διαφάνειας όπως ορίστηκαν και μέσα από τις συστάσεις της επιτροπής GRECO;
Τα προσφάτως υιοθετηθέντα κριτήρια για τον διορισμό και την προαγωγή δικαστών αποτελούν σίγουρα βελτίωση ως προς το θέμα της διαφάνειας σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, εφόσον προβλέπουν μία σταθερή, προδιαγεγραμμένη διαδικασία με κριτήρια επιλογής. Χρήζουν όμως βελτίωσης, ως προς τις συστάσεις της GRECO, ιδιαιτέρως σε δύο κατευθύνσεις. Ως προς την σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου, όπου η GRECO, συστήνει την συμμετοχή σε αυτό και δικαστών από τα κατώτερα δικαστήρια. Αξιοσημείωτο το ότι η GRECO δεν αναφέρεται στην έκθεσή της σε συμμετοχή και δικηγόρων. Επίσης, ως προς το ζήτημα του ελέγχου των αποφάσεων σε σχέση με τους διορισμούς ή τις προαγωγές των δικαστών. Το υφιστάμενο σύστημα δεν προβλέπει τέτοιο έλεγχο. Υπάρχει θεωρώ λογική πίσω από την προσέγγιση αυτή η οποία είναι ότι εφόσον το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από το σύνολο των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανώτερο δικαστικό όργανο που θα προέβαινε σε τέτοιο έλεγχο. Με βάση τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, προβλέπεται τέτοιος έλεγχος, εφόσον με βάση τις πρόνοιές τους, αλλάζει η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Δεν είναι ειλικρινές προς τους συναδέλφους να παρουσιάζουμε δήθεν προγράμματα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα μείνουν ως υποσχέσεις
Ο διορισμός και οι προαγωγές δικαστών αποτελούν σημαντικότατο πυλώνα στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Μόνο πρόσωπα κατάλληλα, που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους, ως φορείς απονομής Δικαιοσύνης και άσκησης δημόσιας εξουσίας πρέπει να διορίζονται και να προάγονται αναλόγως της περίπτωσης. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τον τελευταίο σε αρχαιότητα δικαστή, γιατί και αυτός είναι φορέας άσκησης δημόσιας εξουσίας. Την θέση αυτή εξέφρασα και στο Ανώτατο Δικαστήριο σε συναντήσεις που είχαμε ως ΠΔΣ.
Από την άλλη, διαφωνώ με διάφορες αφ’ υψηλού προσεγγίσεις που εκφράζονται από συναδέλφους. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως αυτό δεν θα επιτευχθεί με μηδενιστικές προσεγγίσεις. Όλοι οφείλουμε να αναπτυσσόμαστε και αυτό άλλωστε είναι και απαίτηση των καιρών αλλά και της ανθρώπινης φύσης. Από την πλευρά τους οι δικαστές, πρέπει να είναι καλύτεροι δέκτες της ανάγκης για εκσυγχρονισμό και βελτίωση.
Δικηγόροι και δικαστές έχουμε κοινό και όχι συγκρουόμενο συμφέρον, που είναι η προστασία και βελτίωση της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα, έστω με διαφορετικούς ρόλους. Ο αλληλοσεβασμός πρέπει να είναι δεδομένος. Όπως και η συνεργασία. Αυτή θα είναι και η φιλοσοφία που θα επιδιώξω.
Επιγραμματικά, ποιες είναι οι κυριότερες θέσεις του προγράμματός σας;
Από τις πρώτες μέρες ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου δημοσιοποίησα τις βασικές θέσεις μου. Οφείλω να πω τα εξής: Επειδή διαπιστώνω ότι υπάρχει μια υπερβολή ως προς τους στόχους ή δήθεν στόχους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ΠΔΣ στα περισσότερα ζητήματα δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα. Ενεργεί περισσότερο ως ομάδα πίεσης προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Που βεβαίως έχει παραδοσιακά κύρος και, σε πολλές περιπτώσεις, δύναμη διαμόρφωσης θέσεων. Αυτό επιτεύχθηκε με την σοβαρότητα που εκπέμπει και ο κλάδος και ο ΠΔΣ. Από την άλλη, δεν είναι ειλικρινές προς τους συναδέλφους να παρουσιάζουμε δήθεν προγράμματα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα μείνουν ως υποσχέσεις ή προθέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η ουσία είναι να τίθενται θέσεις με ρεαλισμό και με πιθανότητες να γίνουν πράξη. Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και όχι συγκρουσιακή σχέση.
Με αυτές τις απαραίτητες διευκρινίσεις, οι θέσεις που δημοσιοποίησα είναι οι εξής:
1. Διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων του ΠΔΣ και του δικηγορικού Σώματος, με την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, με σκοπό την ουσιαστική συμμετοχή του ΠΔΣ στο γίγνεσθαι, για το καλό της δικαιοσύνης και του δικηγορικού λειτουργήματος. Αυτό απαιτεί μελετημένη, σύγχρονη και συνεπή προσέγγιση, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και όχι πολιτική απομόνωσης του ΠΔΣ.
2. Ενεργός και εποικοδομητική συμμετοχή στην διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Υποστήριξη και προώθηση της θέσης για διορισμό και/ή προαγωγή των καταλληλότερων σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού σώματος, περιλαμβανομένου του διορισμού δικηγόρων σε ανώτερες θέσεις, που πληρούν τα κριτήρια.
3. Άσκηση πίεσης για επίλυση των κτιριακών προβλημάτων και γενικά των υποδομών των δικαστηρίων.
4. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας για την διενέργεια δικών (πρώτων εμφανίσεων και ακροάσεων). Συνεχής αναβάθμιση του CyLaw.
5. Ομαλή επάνοδος στην κανονικότητα μετά την πανδημία και διατήρηση της χρήσης της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε και των πρακτικών που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία.
6. Μελέτη και εφαρμογή μέτρων για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση της θέσης της Κύπρου σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών (διοικητικών και συναφών) σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εταιρειών και Φορολογικού Σχεδιασμού του Συλλόγου, τον ΣΕΛΚ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον CIPA και άλλες αρχές.
7. Προώθηση των αναγκαίων τροποποιήσεων στο Ταμείο Σύνταξης Δικηγόρων με σκοπό την επίτευξη της βιωσιμότητάς του και σε κάθε περίπτωση της εξυγίανσής του, στην βάση συμβουλών ειδικών εμπειρογνωμόνων. Κατά την διεργασία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορετική θέση και να γίνει δίκαιος συγκερασμός των δικαιωμάτων κάθε ηλικιακής ομάδας συναδέλφων και των συνταξιούχων.
8. Εκσυγχρονισμός του συστήματος διδασκαλίας και εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου ούτως ώστε αυτά να εστιάσουν περισσότερο στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων. Αναβάθμιση του θεσμού της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δημιουργία ειδικής επιτροπής με νέους δικηγόρους για εξέταση ζητημάτων που τους αφορούν.
9. Διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων του ΠΔΣ με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, τις νομικές σχολές, δικηγορικούς συλλόγους του εξωτερικού και τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων.
10. Τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου για βελτίωση της λειτουργίας του πειθαρχικού συμβουλίου και για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία σε όλες τις επαρχίες για τις εκλογές του ΠΔΣ (μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί από τις επικείμενες εκλογές).
Δεχθήκατε προ ημερών πυρά από τον δικηγόρο Ε. Πουργουρίδη. Με αφορμή άρθρο σας σημείωσε ότι ίσως να δικαιούται κάποιος να εικάσει «πως τα γραφόμενά σας συνιστούν ένα διθύραμβο ύμνο προς το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια ενδεχόμενη προσπάθειά σας, να προσεταιριστείτε το Σώμα αυτό, με την ευσεβή προσδοκία πως θα εξασφαλίσετε την εύνοιά του». Σε περίπτωση εκλογής σας το ερχόμενο φθινόπωρο, είστε έτοιμος να συγκρουστείτε, εάν παραστεί ανάγκη, με τις θέσεις του Ανωτάτου ώστε να προωθήσετε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του δικηγορικού κόσμου;
Είμαι έτοιμος να διαφωνήσω και να συγκρουστώ με τον οποιοδήποτε αν θεωρήσω ότι αυτό είναι το ορθό να πράξω, εν προκειμένω, αν αυτό θα είναι προς το καλό του ΠΔΣ και του δικηγορικού κόσμου. Δεν θα ήμουν καν δικηγόρος αν δεν είχα το θάρρος της γνώμης μου. Πόσο μάλλον, υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΔΣ. Η σύγκρουση όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Κάποιοι φιλοδοξούν να δίδουν διπλώματα μαχητικότητας και συγκρουσιακής διάθεσης. Αυτό μπορεί μόνο να βλάψει τα συμφέροντα του δικηγορικού κόσμου και να τον οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση και την γραφικότητα. Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η σοβαρότητα, οι θέσεις και η πραγματική διάθεση για ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα είναι συνθήματα κενά περιεχομένου. Έπεα πτερόεντα.
Όσον αφορά στις πιο πάνω αναφορές του κ. Πουργουρίδη, αναφέρω πως είναι δικαίωμά του να διαφωνεί με την νομική μου θέση. Όμως, τα υπόλοιπα που έγραψε συνιστούν ανεπίτρεπτο λίβελλο και είναι ανάξια σχολιασμού.
Γίνατε επιπλέον δέκτης μομφών για τη σχέση σας με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Φημολογείται ότι είστε ο εκλεκτός του Προεδρικού για τη θέση του προέδρου του ΠΔΣ. Πώς απαντάτε;
Όλοι οι υποψήφιοι απευθυνόμαστε σε επιστήμονες υψηλού επιπέδου και ενεργούς πολίτες. Ουδέποτε οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων είχαν πολιτικό ή κομματικό χαρακτήρα και αυτό δείχνει και την δύναμη και ανεξαρτησία του δικηγορικού Σώματος. Θα ήταν αυτοκαταστροφικό να διεκδικώ την προεδρία του ΠΔΣ, έχοντας οποιοδήποτε άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δικηγορικού κόσμου και της δικαιοσύνης και άρα της Κύπρου της ίδιας. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με συναδέλφους από όλους τους κομματικούς χώρους και ουδέποτε η κομματική ή πολιτική τοποθέτηση είναι κριτήριο για τις σκέψεις μου ή αποφάσεις μου στα πλαίσια του επαγγέλματός μου ή της ενασχόλησής μου με τα κοινά των δικηγόρων.
Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η σοβαρότητα, οι θέσεις και η πραγματική διάθεση για ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα είναι συνθήματα κενά περιεχομένου.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος του Συλλόγου;
Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις για τον ΠΔΣ, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Κυριότερες είναι σίγουρα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τομέα της προσφοράς υπηρεσιών, ο οποίος πολλές φορές, λανθασμένα κατά την άποψή μου, υποτιμάται ή δεν παίρνει την απαραίτητη σημασία, η ανάγκη για εξυγίανση του ταμείου σύνταξης και η βελτίωση του επιπέδου των μαθημάτων και εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου.
Τέλος, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος που πρέπει να επιτελέσει ο Σύλλογος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυπριακή Δικαιοσύνη;
Ο ΠΔΣ θα είναι πρωτοπόρος στην βελτίωση του λειτουργήματος των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Παρά τα προβλήματα, είμαι αισιόδοξος. Η στάση του κάθε συναδέλφου ξεχωριστά θα είναι καθοριστική. Πρέπει να πιστέψουμε στο δυναμικό και τις ικανότητές μας. Παρά τα δεδομένα προβλήματα. Αυτά κάνουν το έργο μας πιο αξιόλογο και πιο αξιέπαινο. Αν εμείς αντιληφθούμε τον ρόλο μας και βελτιώσουμε την εικόνα μας, τότε και οι υπόλοιποι κοινωνοί θα ακολουθήσουν. Η θέση των δικηγόρων ήταν πάντα καθοριστικής σημασίας στο γίγνεσθαι.