«Ξεκρέμαστοι» οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε την Τετάρτη (23.10.2019) συμπληρωματικά μέτρα προστασίας για τους πληροφοριοδότες πράξεων διαφθοράς, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2017.
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, τέθηκαν παράλληλα προς συζήτηση η πρόταση νόμου της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την προστασία των πληροφοριοδοτών προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και η πρόταση νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την έννομη αποκάλυψη.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως έχει καταθέσει πρόταση νόμου από το 2016 για την προστασία του πληροφοριοδότη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά αυτή δεν συζητείται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση το 2017.
Ανέφερε, επίσης, πως η διαπίστωση από τη συζήτηση του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχουν οι δικλείδες πραγματικής προστασίας του πληροφοριοδότη. Αν υπάλληλος σε τράπεζα διαπιστώσει ξέπλυμα και δώσει την σχετική πληροφορία, είπε, δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία που να διασφαλίζει ότι δεν θα χάσει την εργασία του.
«Αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά, πρέπει να το αποδείξουμε υιοθετώντας μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του πληροφοριοδότη», συνέχισε.
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι υπάρχει και η οδός περίληψης των μέτρων αποτελεσματικής προστασίας στο νομοσχέδιο με κατάθεση τροπολογιών, σημείωσε ότι η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει είναι πολυσέλιδη και είναι αδύνατο οι πρόνοιες της να λάβουν τη μορφή τροπολογιών, οι οποίες είναι επιγραμματικές.
Ανέφερε επίσης πως έχει αναφερθεί στην Επιτροπή Νομικών ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες προστασίας όταν θα έρθει η σχετική κοινοτική οδηγία. Η εισήγηση από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης να περιμένουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για να συμπληρώσουμε τα κενά του νομοσχεδίου είναι προβληματική, καθότι εύλογα εγείρεται το ερώτημα, πώς θα προστατεύεται ο πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος μέχρι τότε, διερωτήθηκε η κ. Χαραλαμπίδου.
Καταλήγοντας η κ. Χαραλμπίδου ανέφερε πως με το νομοσχέδιο ως έχει κατατεθεί η πραγματικότητα είναι ότι «αφήνουμε τον πληροφοριοδότη ξεκρέμαστο».
Δείτε πιο κάτω τις σχετικές δηλώσεις της Ειρήνης Χαραλαμπίδου: