Ζ. Κουλίας – Κ. Ευσταθίου: Παρανομεί η Βουλή, λόγω ασυλίας
Νομικό αντίλογο στην απόφαση δημοσιοποίησης της «Λίστας Γιωρκάτζη» ήγειραν με τις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Κωστής Ευσταθίου.
Γράφει: Νάταλι Μιχαηλίδου
Με δύο παρεμβάσεις επί προσωπικού ζητήματος έκλεισε την Πέμπτη (28 Ιανουαρίου) η συζήτηση για την λίστα με τα ΜΕΔ που απέστειλε στη Βουλή στις 8 Απριλίου 2019 η τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της. Ενώπιον Ολομέλειας, τόσο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, όσο και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, υποστήριξαν ότι εν γνώσει της η Βουλή παραβιάζει τον Νόμο, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές για κατάχρηση της ασυλίας που παρέχει το Σύνταγμα.
Κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες» τόσο από το κράτος όσο και από την ίδια τη Βουλή, που θέσπισε «ευνοιοκρατικές νομοθεσίες» υπέρ των τραπεζών και εναντίον των δανειοληπτών, ο κ. Κουλίας είπε ότι ανήκει «στην κατηγορία του 80% των πολιτών που χρωστούν και που έχουν ΜΕΔ και που δεν ανήκει στις τάξεις των προνομιούχων.
Κουλίας: Οι τράπεζες για να δώσουν τέτοια στοιχεία χρειάζονται την άδεια της ΕΚΤ
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημείωσε ότι «η Βουλή των αντιπροσώπων άλλαξε το νομικό καθεστώς κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου υπέρ των τραπεζών δίνοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ». Τα βέλη του βουλευτή στράφηκαν και προς τα ίδια τα Δικαστήρια, τα οποία κατά τα λεγόμενά του «σε τέτοιους δύσκολους καιρούς τριπλασίασαν και τα τέλη και είναι απαγορευτικό να πάει κάποιος στο Δικαστήριο». Εντέχνως και επί μήνες καλλιεργήθηκε το κλίμα ότι «όποιου το όνομα είναι στη λίστα είναι κλέφτης και απατεώνας», ανέφερε και σημείωσε ότι αντί των στοιχείων που ζητήθηκαν από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, «η κυρία Γιωρκάτζη έστειλε μια λίστα με επιλεγμένα πρόσωπα, παραδίδοντας μια λίστα άσχετη με αυτό που της ζητήθηκε».
Υπέρβαση εξουσίας από Κεντρική
Ως προς το νόμιμο ή μη της λίστας, ο κ. Κουλίας υποστήριξε ότι «σαφώς είναι παράνομη», εφόσον «οι συστημικές τράπεζες για να δώσουν τέτοια στοιχεία χρειάζονται την άδεια των αρχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το Ενωσιακό Δίκαιο». Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό Δίκαιο «είναι υπέρτερο του εγχωρίου Δικαίου», υπογράμμισε ο βουλευτής. Υπογράμμισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν έχει καμιά εξουσία να ζητήσει αυτά τα στοιχεία, η μόνη της εξουσία είναι να ελέγχει τις διαδικασίες των τραπεζών, όχι ποιες είναι οι σχέσεις μίας τράπεζας με τον πελάτη της», παραπέμποντας μάλιστα σε σχετική παραδοχή του Διοικητή, Κωνσταντίνου Ηροδότου.
Αναφέρθηκε επιπλέον στον Νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, στις 14 Μαρτίου 2019, πριν τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων ΠΕΠ, νοουμένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι αληθή και ακριβή, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες δανεισμού ενός ΠΕΠ (δηλαδή αν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις ή όχι ή αν υπάρχει ένδειξη προνομιακής μεταχείρισης), η φύση και το είδος διευκολύνσεων που έλαβε (δηλαδή αν έγινε διαγραφή ή αναδιάρθρωση δανείου και το ύψους του ποσού) και ο ρόλος ή η συμμετοχή του κάθε ΠΕΠ σε διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούσαν στο Συνεργατισμό, κατά τον ουσιώδη χρόνο.
«Ποινικώς και αστικώς ανεύθυνη η Βουλή»
Βάσει των εν λόγω κριτηρίων, σύμφωνα με τον κ. Κουλία «και οι τράπεζες που συναίνεσαν και έδωσαν τα στοιχεία στην Κεντρική και η Κεντρική που τα πήρε, πρόκειται για παράνομη λίστα». Στην παρέμβασή του, παρέθεσε περαιτέρω και απόσπασμα επιστολής που απέστειλε ο ίδιος στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Ιανουάριος 2020), όπου σημείωνε ότι «ειδικότερα η Επιτροπή αναμένει να την ενημερώσει μεταξύ άλλων για την παραχώρηση δανείων, πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Επιπρόσθετα, θα ήταν χρήσιμο για την εξέταση του όλου θέματος να ενημερώσει την Επιτροπή κατά πόσον το όλο θέμα των ΜΕΔ ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο είναι επιλήψιμο και συνιστά οποιαδήποτε παρανομία».
Τέλος, αναφέρθηκε σε παραδοχή στην απόφαση της ίδιας της Βουλής για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη ότι, «με τη σημερινή πραγματικότητα και παρότι κατά τη συζήτηση του θέματος διαπιστώθηκε ότι αυτή έχει καταρτιστεί κατά παράτυπο και μη συνάδοντα προς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
«Δεν μπορεί η Βουλή να λέει ότι είμαστε ποινικώς και αστικώς ανεύθυνοι δυνάμει του Συντάγματος. Ξέρετε γιατί υπάρχει το άρθρο και η ασυλία; Για να κάνουμε νόμιμες δουλειές. Δεν μπορείτε να φέρνετε στην Ολομέλεια παράνομες πράξεις και να λέτε τις ψηφίζουμε. Και ο καθένας υπέχει ευθύνη – και ο πρόεδρος και εις έκαστος βουλευτής και τα κόμματα και όσοι την δημοσιοποιήσουν», είπε καταληκτικά.
«Στο απυρόβλητο της ασυλίας»
Υιοθετώντας τη νομική προσέγγιση του κ. Κουλία, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ξεκαθάρισε ότι η παρέμβασή του σχετίζεται με την «εν γνώσει της Βουλής παραβίαση του Νόμου». Ειδικότερα, ο κ. Ευσταθίου επίσυρε την προσοχή των βουλευτών στον Νόμο Περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων. «Συγκεκριμένα, έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 28(α) 28 (β) και 28 (γ) της νομοθεσίας που απαγόρευαν στη διοικήτρια και σε οποιοδήποτε δημόσιο αξιωματούχο να αποκαλύψει στοιχεία του επαγγελματικού απορρήτου των τραπεζών. Το έπραξε. Στο άρθρο 30 προβλέπονται και οι ποινές -5 χρόνια φυλακή για όποιον αποκαλύψει και 1 εκ. ευρώ πρόστιμο»», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Υποστήριξε μάλιστα ότι, η Βουλή με την απόφασή της συνεργεί στη δημοσιοποίησή της, εφόσον «συνεργός στον χώρο του Δικαίου σημαίνει ένα πράγμα: ό,τι παρανομία έκανε ο φυσικός αυτουργός την κάνει και ο συνεργός».
Ευσταθίου: Έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 28(α) 28 (β) και 28 (γ) του Περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου
«Συνεργούμε λοιπόν εν γνώσει μας και παραβιάζουμε τον Νόμο. Γιατί όμως; Γιατί έχουμε ασυλία» υπέδειξε και πρόσθεσε ότι αν έπραττε αναλόγως ένας πολίτης, θα αντιμετώπιζε ποινικές κυρώσεις. «Εμφανιζόμαστε, εκ του ασφαλούς πάντα, ως προστάτες του καλού, άρχοντες του φωτός εν μέσω σκότους, στρατηλάτες στον αγώνα κατά της διαπλοκής. Πώς; Παραβιάζοντας τον Νόμο. Ευρισκόμενοι στο απυρόβλητο της ασυλίας μας».
Η απόσταση μεταξύ πολίτη, που δεν έχει ασυλία και Βουλής, που έχει ασυλία έχει ανοίξει πάρα πολύ, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου. «Διότι ακριβώς παραβιάζουμε τον Νόμο χωρίς συνέπειες -συνέπειες έχει μόνο ο πολίτης».
Καταληκτικά σημείωσε τα εξής: «Ο λαϊκισμός τρέφεται από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει όπου υπάρχει εξουσία συσσωρευμένη η οποία δεν ελέγχεται διά νόμου ή αν ελέγχεται δια νόμου ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται. Αν πιστεύουμε σήμερα ότι με το να μην εφαρμόζουμε τον Νόμο και να τον παραβιάζουμε εν γνώσει μας προσφέρουμε στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, το αφήνω στην κρίση όλων μας».
Σημειώνεται ότι, ο κ. Κουλίας ψήφισε εναντίον της δημοσιοποίησης της Λίστας. Ο κ. Ευσταθίου απείχε της ψηφοφορίας ως και η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ.