Φρένο στις πολιτογραφήσεις αξιωματούχων του ψευδοκράτους
Πρόταση νόμου για στέρηση της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομα που κατέχουν αξιώματα στο κατοχικό καθεστώς ή σφετερίζονται περιουσίες προσφύγων, κατατέθηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Κωστής Ευσταθίου προτείνουν τροποποίηση του άρθρου 113 του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να προνοείται ότι «πρόσωπο το οποίο αιτείται ή απολαμβάνει την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να υποβάλει εγγράφως διαβεβαίωση ότι:
(α) δεν αναγνωρίζει την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας,
(β) δεν κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν και
(γ) δεν σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη».
«Είναι αδιανόητο το κράτος μας να μην γνωρίζει κατά πόσον ο Ακιντζί ή ο Ναμί ή ο Οζερσάι επωφελούνται από την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Σκοπός της πρότασης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση των τριών βουλευτών, είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε πρόσωπο που αναγνωρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτή ή σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη να στερείται της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν γνωρίζουν, δεν τηρούν αρχείο
Οποιοσδήποτε αιτητής «οφείλει εγγράφως να αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους του οποίου θέλει το διαβατήριο και, βεβαίως, να προχωρεί και να δηλώνει ότι δεν έχει ούτε σφετεριστεί, ούτε κλέψει ουσιαστικά, συνεπεία της τουρκικής εισβολής , περιουσία που ανήκει σε συμπατριώτη του», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και εκ των εισηγητών της τροπολογίας, Κωστής Ευσταθίου. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια ευνομούμενη πολιτεία, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα σε πληροφορίες ότι «όλοι αυτοί που εποφθαλμιούν την Κυπριακή Δημοκρατία και ταξιδεύουν στο εξωτερικό προσπαθώντας να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μια ελληνική διοίκηση, όπως μας αποκαλούν κατέχουν κυπριακά διαβατήρια». Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει οδηγήσει το κράτος να λειτουργήσει αποτρεπτικά, πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.
Υπενθύμισε δε ότι, το 2018 υπέβαλε ερώτημα για τον αριθμό των αξιωματούχων του ψευδοκράτους που έχουν λάβει διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επειδή ακριβώς το κράτος μας δεν λειτούργησε ποτέ αποτρεπτικά, πριν από δύο σχεδόν χρόνια ζήτησα να μάθω πόσοι από τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους κατέχουν κυπριακά διαβατήρια κι αν υπήρχε οποιαδήποτε σκέψη εκ μέρους της κυβέρνησης να αντιδράσει πάνω σε αυτό το φαινόμενο», εξήγησε. Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε τότε ότι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, δεν γνωρίζει και δεν τηρεί αρχείο των αξιωματούχων του ψευδοκράτους που κατέχουν κυπριακά διαβατήρια. «Είναι αδιανόητο το κράτος μας να μην γνωρίζει κατά πόσον ο Ακιντζί ή ο Ναμί ή ο Οζερσάι επωφελούνται από την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταξιδεύουν με κυπριακά διαβατήρια», υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου. Η κοινή πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών το επόμενο διάστημα.