«Αδιανόητο πρώην υπουργός να κρύβεται πίσω από εταιρείες»
Παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για το πόθεν έσχες ζητεί ο Αγγλοκύπριος επιχειρηματίας που προέβη στην ένορκη καταγγελία.
Γράφει: Νάταλι Μιχαηλίδου
Φωτογραφία: Α. Μανώλη
Θέση δημοσίως, επί της απόφασης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες, εκφράζει ο μοναδικός πολίτης που προχώρησε σε γραπτή ένορκη καταγγελία εναντίον αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της σχετικής νομοθεσίας. Σε δηλώσεις του στο dejure, ο Δημήτρης Χατζηαργυρού κάνει λόγο για ενταφιασμό της καταγγελίας του και θέτει ερωτήματα ως προς την τήρηση της αρχής της διαφάνειας από την Βουλή. Εκφράζοντας πλήρη απογοήτευση για την κατάληξη, αλλά και την αιτιολογία που δόθηκε από την εν λόγω Επιτροπή, διαμηνύει ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών.
Ξεκάθαρη και με αδιάσειστα στοιχεία ήταν, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρού, η καταγγελία που έθεσε ενώπιον του αρμόδιου Σώματος τον περασμένο Ιούλιο. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει, «η καταγγελία ενταφιάστηκε στον βωμό της διατήρησης της αδιαφάνειας». Έκδηλα απογοητευμένος για την κατάληξη, αναφέρει ότι «μετά και την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής αντιλήφθηκα ότι η σήψη και η διαφθορά βρίσκεται παντού». Άξιον απορίας, κατά τον ίδιο, πώς με αυτήν την απόφαση υπηρετήθηκε η διαφάνεια από τη Βουλή και πώς διασφαλίστηκαν οι νόμοι που οι ίδιοι οι βουλευτές ψηφίζουν για διαφάνεια στη δημόσια ζωή.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το dejure, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, η Ειδική Επιτροπή αποφάσισε ότι «[…] δεν υπάρχει υποχρέωση από τον Νόμο για υποβολή στη δήλωση του αξιωματούχου των περιουσιακών στοιχείων, των κερδών ή ζημιών, των εισοδημάτων ή άλλων εσόδων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με αυτόν» και ως εκ τούτου δεν προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας.
«Είναι αδιανόητο πρώην υπουργός να εκμεταλλεύεται τη θέση του και να πλουτίζει και μάλιστα να του επιτρέπεται να κρύβεται πίσω από εταιρείες και να λειτουργεί επιχειρηματικά χωρίς να αποκαλύπτει και να δημοσιοποιεί τα πάντα σχετικά με τα έσοδα και την περιουσία των εταιρειών του αξίας εκατομμυρίων», τονίζει ο κ. Χατζηαργυρού. Έχοντας εργαστεί για 20 και πλέον χρόνια στο Λονδίνο, διατυπώνει επιπρόσθετα την άποψη ότι ανάλογα φαινόμενα δεν συναντώνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν υπήρχαν τέτοιοι πολιτικοί στην Αγγλία θα τους απέβαλλε το ίδιο το σύστημα και θα δέχονταν την πλήρη απαξίωση όχι μόνο από όλους τους πολίτες αλλά και από όλους τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».
Δ. Χατζηαργυρού: Η καταγγελία μου ενταφιάστηκε στον βωμό της διατήρησης της αδιαφάνειας
Ερωτηθείς για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίμαχη καταγγελία, ο κ. Χατζηαργυρού επισημαίνει ότι, λόγω αστικής φύσεως διαφοράς μεταξύ του ιδίου και της εταιρείας του πρώην υπουργού που εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου, ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. «Ούτως ή άλλως, η καταγγελία έπρεπε να γίνει, αφού τα γεγονότα που υποστηρίζω στην αγωγή μου συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα του πρώην υπουργού στην εταιρεία του» εξηγεί και προσθέτει ότι «θα ήταν ασυνέπεια από μέρους μου να μην καταγγείλω ένα μεμπτό γεγονός που ο πρώην υπουργός απέκρυψε κατά την υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες και από το οποίο προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, τα οποία ζητώ από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη και στο πλαίσιο της αγωγής μου».
Περαιτέρω, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, θίγει και το ευρύτερο ζήτημα προστασίας πολιτών που καταγγέλλουν τέτοιες υποθέσεις, διερωτώμενος «πώς προστατεύονται όσοι τολμούν να αναμετρηθούν με τη διαφθορά και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, την ώρα που η ατιμωρησία και η αδιαφάνεια τους αποθράσυνε σε βαθμό που νιώθουν άτρωτοι».
Καταληκτικά, ο κ. Χατζηαργυρού δηλώνει αποφασισμένος να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέτρα και να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Βουλή των Αντιπροσώπων στους θεσμούς της ΕΕ και σημειώνει ότι έχει ήδη αναθέσει στους δικηγόρους του σε Κύπρο και Λονδίνο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Στο εκτελεστικό η διαφάνεια με απόφαση-αίσχος