Συγχώνευση, καθυστερήσεις και… μπελάδες με το Εφετείο
• Βασική αρχή παραμένει ότι Δικαιοσύνη η οποία αργεί, δεν είναι Δικαιοσύνη («justice delayed is justice denied»), την ώρα που η αποδοτικότητα των κυπριακών δικαστηρίων εξακολουθεί να χωλαίνει και να καταγράφει… χαμηλές πτήσεις στο scoreboard της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να στηρίξουν τη γενική μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των στατιστικών δεδομένων, υποδεικνύουν ότι αν όλοι οι δικαστές της Κύπρου τα επόμενα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο, θα τους έπαιρνε 4-5 χρόνια για να εκδικάσουν τις καθυστερημένες υποθέσεις.
• Για διάστημα 14 μηνών παρέμεινε επιφυλαγμένη απόφαση του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, το δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου καταχώρισε αίτηση στο Ανώτατο για ακύρωση της απόφασης. Η αίτηση στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στον Διαδικαστικό Κανονισμό για την Έγκαιρη Έκδοση Αποφάσεων των Δικαστηρίων 1986 (11/1986), ο οποίος προνοεί ότι «κάθε απόφαση εκδίδεται το συντομότερο δυνατόν μετά το πέρας της διαδικασίας και δεν επιφυλάσσεται για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών» και ότι σε περίπτωση απόφασης ή που παραμένει επιφυλαγμένη για διάστημα που υπερβαίνει τους εννέα μήνες «η υπόθεση ορίζεται αυτεπάγγελτα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του αναγκαίου υπό τις περιστάσεις διατάγματος». Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι πρόκειται για αγωγή που καταχωρίστηκε στο Οικογενειακό εν έτει 2007.
Την αλλαγή πλεύσης προκάλεσαν οι έντονες διαφωνίες που εξέφρασε ο Μύρωνας Νικολάτος και τα λοιπά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου
• Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν οι δικηγορικές εταιρείες Στέλιος Αμερικάνος & Σία Δ.Ε.Π.Ε. και Χ. Π. Σαββίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε. Ενσωματώνοντας μέσω συγχώνευσης τη δικηγορική εταιρεία Χ. Π. Σαββίδης & Σια Δ.Ε.Π.Ε. (η οποία δραστηριοποιείται ενεργά στη συμμόρφωση με την κανονιστική νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές δραστηριότητες, τις Δικαστικές διαδικασίες και την αφερεγγυότητα, το εταιρικό δίκαιο και στην παροχή νομικών συμβουλών για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και Blockchain), το γραφείο Στέλιος Αμερικάνος και Σια Δ.Ε.Π.Ε. αριθμεί πλέον 25 δικηγόρους και 27 νομικούς βοηθούς (paralegals). Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συγχώνευση προσθέτει νέους και καινοτόμους τομείς πρακτικής, διευρύνει και ενισχύει τις υφιστάμενες υπηρεσίες, δημιουργεί συνέργειες και συνενώνει πρακτικές, καθώς και δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες, που μοιράζονται μια κοινή κουλτούρα και όραμα και φήμη για αριστεία», ενώ «προσβλέπει στο μέλλον με αυτοπεποίθηση στη βάση της συνδυασμένης ιστορίας, πρακτικής και εμπειρίας των δύο δικηγορικών εταιρειών». Οι υπογραφές έπεσαν στις 10 Μαΐου.
• Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης είναι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Μετά την εκλογή του την περασμένη Τετάρτη (15.5), ο γνωστός δικηγόρος και κοσμήτορας της νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποτελεί πλέον ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Αιμιλιανίδης καταγράφηκε ως ο πρώτος Κύπριος νομικός που εξελέγη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Academia Scientiarum et Artium Europaea), ενός από τους πλέον υψηλού κύρους ακαδημαϊκούς οργανισμούς παγκοσμίως.
• «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να απωλέσει συνταγματικά, θεσμικά δικαιώματά του» ξεκαθαρίζει κυβερνητική πηγή, αναφορικά με τον διορισμό των Εφετών. Το ζήτημα, πάντως, τέθηκε ξανά στο τραπέζι στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη – Ανωτάτου στο Προεδρικό.
• Εν αναμονή… λευκού καπνού για τους διορισμούς, έσκισαν και ξαναγράφουν το νομοσχέδιο για το δευτεροβάθμιο Εφετείο. Η σύσταση του νέου δικαστηρίου που οι καλά γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν «ναυαρχίδα της μεταρρύθμισης» βρισκόταν σε διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου και αναμενόταν να κατατεθεί λίαν συντόμως στο Υπουργικό προς έγκριση. Τα πλάνα, όμως, άλλαξαν κατά τη συνάντηση και το νομοσχέδιο οδηγήθηκε πίσω στα… γραφεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
• Την αλλαγή πλεύσης προκάλεσαν οι έντονες διαφωνίες που εξέφρασε επί του ζητήματος ο Μύρωνας Νικολάτος και τα λοιπά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που μετακινήθηκαν τελικά από το μοντέλο που εισηγήθηκαν Οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους για τη μεταρρύθμιση. Το debate ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ως αποτέλεσμα συμφωνία για (νέα) αναθεώρηση του Περί Απονομής της Δικαιοσύνης του 1964 και ο παραιτηθείς Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε να διαμορφώσει, κατά τις υποδείξεις των δικαστών, καινούργιο νομοσχέδιο. Μέσα από τις τροποποιήθησεις θα προκύψει πενταμελές Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, πενταμελές Ανώτατο Δικαστήριο και δευτεροβάθμιο Εφετείο. Το πρώτο draft, που προσεγγίζει όσα ούτως ή άλλως ορίζει το Σύνταγμα (ως και η αρχική θέση της κυβέρνησης, αλλά και μεγάλης μερίδας δικηγόρων), στάληκε ήδη στους δικαστές την Τετάρτη (15.05). Δεν ήταν, λοιπόν, άνευ λόγου και αιτίας η παράταση και η παραμονή Ιωνά στο πόστο του…
• Ανοιχτά παραμένουν και (σχεδόν!) όλα τα σενάρια διαδοχής του στο πηδάλιο του Υπουργείου.
• Καλή Κυριακή με… επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!
ΜΛΝ
(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα offsite, 19 Μαΐου 2019)