«Τελευταία επιλογή της Ελλάδας η σύγκρουση»
«Θα εξαντληθούν πρώτα όλα τα μέσα πριν υπάρξει στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης. Η σύγκρουση θα είναι η τελευταία επιλογή της Ελλάδας ωστόσο δεν πρόκειται να μείνει απαθής», διαμήνυσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ελλάδας, Θάνος Ντόκος, στο πλαίσιο διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα, «Ελλάδα και Κύπρος σε σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Agora Dialogue.
Παρουσία αξιωματούχων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο κ. Ντόκος προέβη σε ανασκόπηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, τη μείωση της παρουσίας των Ην. Πολιτειών Αμερικής στην περιοχή, τις Αραβικές εξεγέρσεις, τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ υποστήριξε πως κερδισμένο από όλη αυτή την κατάσταση είναι το Ιράν.
Στην ομιλία του εστίασε κυρίως στην πολιτική της Τουρκίας, στο δόγμα Νταβούτογλου, που αποδίδει έμφαση στην ήπια ισχύ και πολιτιστική δύναμη, την επεκτατική διπλωματική παρουσία της Τουρκίας στην Αφρική με την ίδρυση 30 νέων πρεσβειών, τον ρόλο των τουρκικών αερογραμμών, τα προβλήματα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες, αποκαλώντας τη σημερινή στάση των Τούρκων «ένα μίγμα αλαζονείας και ανασφάλειας». Μίλησε για την στρατηγική υπερεπέκταση – όπως την αποκάλεσε – της Άγκυρας ενώ υποστήριξε πως είναι «αναθεωρητικός και απειλητικός ο ρόλος της γείτονός μας».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας και υποστήριξε ότι παράλληλα με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αυξήσουν την ενεργό διπλωματία τους. «Ήταν καλό για εμάς που ο Ερντογάν έκανε μεγάλες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα της χώρας του. Κερδίζουμε έτσι χρόνο. Αλλά η Τουρκία δημιουργεί συνέχεια προβλήματα, όπως τις γκρίζες ζώνες και το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών» σημείωσε ο κ. Ντόκος και πρόσθεσε: «Απαιτείται να διερευνηθούν σε βάθος οι Τουρκικές διαθέσεις, να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για συνομιλίες, τα μηνύματα μας να είναι ξεκάθαρα, να κοιτάξουμε την ενεργειακή πολιτική μας γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες ή χρόνια».
Στη δική του παρέμβαση ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναφέρθηκε στη σημασία του αρραγούς μετώπου Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε πως τα κράτη κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα, επισήμανε πως η αστάθεια και η ρευστότητα στην περιοχή επηρεάζουν τις δύο πιο πάνω χώρες, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αμφισβητούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη. Σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να είναι παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία» υπέδειξε.
Ακολούθησε διάλογος με το κοινό. Την εκδήλωση (23.01.2020) συντόνισε ο Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.