Το Μαρί, η Χάγη και οι νέοι δικαστές
• Δεν ξεμπέρδεψε ακόμα με το Μαρί ο Δημήτρης Χριστόφιας. Για το ζήτημα της ασυλίας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (αλλά και του «εκάστοτε Προέδρου») θα κληθεί να πει την τελευταία λέξη το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την καταχώριση έφεσης από την οικογένεια του πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.
• Οι ενάγοντες –την υπόθεση των οποίων χειρίζεται ο Δ. Αραούζος- εφεσιβάλλουν την ενδιάμεση απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας θεωρώντας ότι εσφαλμένα έκρινε ότι η προεδρική ασυλία με βάση το Άρθρο 45.6 του Συντάγματος ισχύει και μετά τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Η δικαστής Λ. Δημητριάδου κλήθηκε να εξετάσει κατά πόσον ο εναγόμενος, Δημήτρης Χριστόφιας, απολαύει ασυλίας έναντι των αγώγιμων δικαιωμάτων της οικογένειας Ιωαννίδη, «έχοντας ως δεδομένο ότι η Αγωγή καταχωρίσθηκε σε χρόνο που ο Εναγόμενος είχε παύσει να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
• Στην πρωτόδικη απόφασή της (19 Μαρτίου, 2019), η κ. Δημητριάδου σημείωνε ότι ο περιορισμός της ασυλίας στο χρονικό διάστημα της προεδρικής θητείας, με βάση την απόφαση, «θα εξουδετέρωνε τον λόγο ύπαρξής της», αφού ο κίνδυνος «να αντιμετωπίσει στο μέλλον και όταν δεν θα ήταν πλέον Πρόεδρος αστικές αξιώσεις θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις αποφάσεις του στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Πρόεδρος».
Πονοκέφαλος για τους αρμόδιους παραμένει και το πρόβλημα στέγασης του Εμπορικού Λεμεσού
• Έγκριτοι νομικοί υπομνύουν ότι ανάλογη απόφαση σε τριτοβάθμιο επίπεδο, θα καταστήσει τελεσίδικη τη θέση της κυπριακής νομολογίας και, κατά προέκταση, απόλυτη την προεδρική ασυλία.
• Επί της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την νομιμότητα των βρετανικών βάσεων στον Μαυρίκιο θα κληθεί να τοποθετηθεί λίαν συντόμως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
• Η απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ως «νομικό όπλο» στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη μεταφραστεί και αποσταλεί στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Περί τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφανθούν ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις της βαρυσήμαντης γνωμοδότησης, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση εδάφους από πρώην αποικιακή δύναμη «συνιστά συνεχιζόμενη παράνομη διεθνώς πράξη και πρέπει να τερματίζεται το συντομότερο δυνατό».
• Επείγουν μεν, καθυστερούν δε, τα νέα κριτήρια διορισμού δικαστών. Η συγκριτική μελέτη ξένων εμπειρογνωμόνων για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την πρόσληψη και προαγωγή των δικαστών, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στα μέλη του Ανωτάτου από τις 18 Μαρτίου. Έκτοτε, τυγχάνει «μελέτης και επεξεργασίας», παρά την επιτακτική ανάγκη διορισμού Ομάδας Κρούσης –οι 26 νέοι δικαστές που θα επιστρατευθούν με στόχο να εκλείψουν οι καθυστερήσεις μέσα σε δύο με τρία χρόνια.
• Στα νέα κριτήρια δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στάδιο γραπτής εξέτασης των υποψηφίων. Στόχος μια «περισσότερο διαφανής» διαδικασία, που μάλλον θα επιτευχθεί με διεύρυνση του Συμβουλίου για επιλογή των καταλληλότερων.
• Εντούτοις, το «σκάουτινγκ» για στελέχωση του Εμπορικού Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει (ο Περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος του 2019 στάληκε στη Βουλή μετά από έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό την περασμένη Δευτέρα). Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει κρούσεις σε a-listers του εταιρικού δικαίου σε Λευκωσία και Λεμεσό, με σκοπό να πειστούν να διεκδικήσουν μια έδρα στο νεοσύστατο δικαστήριο με την προκήρυξη των θέσεων.
• Εν αναμονή θέσπισης κριτηρίων διορισμού, πονοκέφαλος για τους αρμόδιους παραμένει και το πρόβλημα στέγασης του Εμπορικού Λεμεσού, που θα εξυπηρετεί και την Πάφο, με δύο δικαστές –οι προσπάθειες απόκτησης κτηρίου του Συνεργατισμού πλησίον του Επαρχιακού Δικαστηρίου της συμπρωτεύουσας δεν ευόδωσαν.
• Για μεταγραφή ετοιμάζεται και ισχυρό στέλεχος μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Λευκωσίας. Όχι όμως στα… δικαστικά έδρανα.
• Καλή Κυριακή με… επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!
ΜΛΝ
(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα offsite, 12 Μαΐου 2019)