Συνταγματάρχες ήθελαν προαγωγή «κατ’ απόλυτον εκλογήν»
ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ από το Εφετείο (πέντε Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου) η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, να προαγάγει τους εφεσείοντες στη θέση Συνταγματάρχη ως προακτέους «κατ’ εκλογήν».
Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός
Οι εφεσείοντες πληρούσαν τις προϋποθέσεις για προαγωγή, αλλά επιζητούσαν όπως η προαγωγή τους γίνει «κατ’ απόλυτον εκλογήν» και όχι «κατ’ εκλογήν» που αποτελεί δυσμενή κρίση για αξιωματικό βαθμού Συνταγματάρχη. Η κρίση «προακτέος κατ’ απόλυτον εκλογήν», σύμφωνα με τους εφεσείοντες, αποτελεί διαβάθμιση ανώτερης της κρίσης προακτέος «κατ’ εκλογήν».
Οι επίδικες προαγωγές έγιναν το 2012 και οι εφεσείοντες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως απέρριψε την προσφυγή τους και έτσι καταχώρισαν έφεση που και αυτή απορρίφθηκε από το πενταμελές Εφετείο. Στην απόφασή του, το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία: «η ουσία είναι ότι οι αιτητές δεν είχαν χαρακτηρισθεί εξαίρετοι σε όλα τα ιδιάζοντα ουσιαστικά προσόντα για την κατά προτεραιότητα κατάληψη ανώτερης θέσης, όπως αυτά χαρακτηρίσθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων το οποίο είχε, ως διοικητικό όργανο, την ευθύνη και το δικαίωμα καθορισμού των προσόντων και τη βαθμολογία που θα λαμβανόταν υπόψη».
Η «κατ’εκλογήν» προαγωγή, υποστήριξαν οι αιτητές, είναι δυσμενής.
Ακόμα, οι πέντε Δικαστές στην ομόφωνη απόφασή τους, τόνισαν και τα ακόλουθα: «Κανένα όφελος δεν μπορεί καν να στοιχειοθετηθεί για τους εφεσείοντες, αφού στην πραγματικότητα ότι επιδίωκαν να επιτύχουν (δηλαδή την προαγωγή) το έχουν επιτύχει. Μάλιστα, πλέον δεν έχουν τη νομική ιδιότητα που επικαλούντο, εφόσον έχουν αφυπηρετήσει από τον Στρατό.
»Είναι δε καταλυτική η δήλωση του δικηγόρου τους πως βασικά επιθυμούν ‘να διορθωθεί’ ο φάκελός τους. Ακριβώς, όπως ελέχθη και πρωτοδίκως, η βαθμολογία τους προϋπήρχε της υπό κρίση διοικητικής πράξης αλλά και πέραν αυτού, στην ουσία του πράγματος, δεν υφίσταται ενεργός φάκελος στρατιωτικού, αφού δεν υπάρχει πλέον η ιδιότητα μέλους του Στρατού.
»Συνεπώς, ούτε για ηθικό συμφέρον μπορούμε να ομιλούμε. Βλ. Μορίτσης ν. Καρσερά (2009)3 A.A.Δ. 109, όπου ελέχθη πως το συμφέρον το οποίον επηρεάζεται από μια πράξη της διοίκησης μπορεί να είναι είτε υλικό είτε ηθικό».
Για τη Δημοκρατία εμφανίστηκε ο δικηγόρος Κυριάκος Σταυρινός.