Η δίκη express, το άκυρο ένταλμα και, ξανά, η ασυλία
• Με την πιο σύντομη δίκη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας «απάντησε» η Πολιτεία στα τερατουργήματα του φρικαλέου 35χρονου serial killer. Ανάλογες ήταν και οι… ταχύτητες της παραπομπής.
• Άκρως λακωνικό το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε μια απόφαση – σταθμό για την κυπριακή Δικαιοσύνη, που πρώτη φορά ήρθε αντιμέτωπη με τόσο βαρύ κατηγορητήριο.
• Στο 29 σελίδων κείμενό του, το τριμελές (Πογιατζής, Κυριακίδου, Καπετάνιου) εμπερικλείει αυτούσια τα γεγονότα όπως εκτέθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή, αυτούσιο το περιεχόμενο του χειρόγραφου σημειώματος που ανέγνωσε ο δολοφόνος από το εδώλιο και αρκείται σε λιτές αναφορές στις πρόνοιες του Άρθρου 203 (2), που επέσυρε τελικώς ποινή δια βίου φυλάκισης στις εφτά από τις 12 κατηγορίες.
• Η αυτοεκπροσώπηση του δολοφόνου επιβεβαίωσε αυτό που ψιθύριζε ούτως ή άλλως ο νομικός κόσμος (και η συνταραγμένη κοινωνία) όλο το προηγούμενο διάστημα. «Δεν υπάρχει υπεράσπιση».
• Για την άσκηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης αποφυλάκισης, ο ισοβίτης θα αναμένει μέχρι τα 60 του. Οι πολύκροτες τροποποιήσεις στον Περί Φυλακών Νόμο, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή το 2018, σημαίνουν δικαίωμα να προσφεύγει στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης κρατουμένων επ’ αδεία μία φορά τον χρόνο, μετά την έκτιση του ημίσεος της ποινής του.
Το… λειψό ένταλμα σύλληψης ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο με διάταγμα Certiorari
• Έστω και μετά θάνατον του τέως ΠτΔ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει τα όρια της προεδρικής ασυλίας στο πλαίσιο της έφεσης που καταχώρισε η οικογένεια του Αρχιπλοιάρχου Α. Ιωαννίδη εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια.
• Ο Δ. Αραούζος έχει ήδη λάβει οδηγίες από τους συγγενείς του αείμνηστου διοικητή της ναυτικής βάσης στο Μαρί, για τροποποίηση του τίτλου της αίτησης που εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση της Δικαστού Λ. Δημητριάδου. Η απόφανση του Ανωτάτου επί του ακανθώδους ζητήματος θα αποτελέσει και την τελική θέση της κυπριακής νομολογίας.
• Εκ παραδρομής, ως ο ισχυρισμός της Δημοκρατίας, δικαστής υπέγραψε ένταλμα χωρίς προηγουμένως να διαγράψει μία εκ των δύο φράσεων «’Έχω / Δεν έχω ικανοποιηθεί λογικά’ για την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος με βάση το περιεχόμενο του όρκου».
• Το… λειψό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Λεμεσού τον περασμένο Γενάρη εναντίον υπόπτου για φόνο, ακυρώθηκε την περασμένη Τετάρτη (26.06) από το Ανώτατο Δικαστήριο, με διάταγμα Certiorari.
• Οι συνήγοροι του αιτητή (Ηλίας Α. Στεφάνου ΔΕΠΕ), επικαλέστηκαν το Άρθρο 11(3) του Συντάγματος και τον Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο 19(1) για να υποστηρίξουν ότι το ένταλμα δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, εφόσον το Δικαστήριο «δεν κατέγραψε θετικά ότι έχει ικανοποιηθεί για την ύπαρξη ανάγκης έκδοσης του εντάλματος, εάν η σύλληψη είναι αναγκαία ή επιθυμητή, με αποτέλεσμα να διασυνδέεται αντινομικά η ύπαρξη εύλογης υποψίας με την αναγκαιότητα έκδοσης του επίδικου εντάλματος».
• «Η ατομική ελευθερία, ως αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα δεν μπορεί να περιοριστεί ή να αφεθεί στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η πρόταση «έχω/δεν έχω ικανοποιηθεί λογικά για την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος με βάση το περιεχόμενο του όρκου», καταλήγει στην απόφασή του το Ανώτατο.
• Πολύπειρος νομικός που στελεχώνει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της πρωτεύουσας φημολογείται ότι θα βρεθεί λίαν συντόμως σε μία από τις πέντε έδρες του νέου Εμπορικού Δικαστηρίου.
• Καλή Κυριακή με… επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!
ΜΛΝ
(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα offsite, 30 Ιουνίου 2019)