Θ. Ιωαννίδης: «Ραγδαία η αύξηση νέων δικηγόρων»
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Θεόδωρος Ιωαννίδης, εφ όλης της -νομικής- ύλης
Γράφει: Νάταλι Μιχαηλίδου
«Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης», επισημαίνει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που μιλά στο «Audit & Law» για την ανάγκη περαιτέρω νομικής θωράκισης του επαγγέλματος και για τα προτεινόμενα μέτρα προς μείωση των ποσοστών ανεργίας και διοχέτευση υποθέσεων στις τάξεις των νέων δικηγόρων. Σχολιάζει, επίσης, το φαινόμενο της εκκρεμοδικίας, αλλά και τις προσδοκίες από την επικείμενη δικαστηριακή μεταρρύθμιση.
Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το δικηγορικό επάγγελμα και ποιες οι προοπτικές για τους νέους δικηγόρους;
Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το δικηγορικό επάγγελμα είναι ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, ο οποίος άρχισε και οι προκλήσεις θα είναι ενώπιόν μας για να τις αντιμετωπίσουμε το ερχόμενο χρόνο. Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την καλύτερη απονομή της. ‘Εκσυγχρονίζω’ σημαίνει προσαρμόζομαι προς την σύγχρονη εποχή. Τονίζοντας πάντοτε ότι όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να διεκπεραιωθούν με σύνεση και κάθε προσοχή, έτσι ώστε να μην πληγεί η Δικαιοσύνη στην Κύπρο. Μέλημά μας ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να είναι οι νέοι μας και οι προσδοκίες τους για το δικηγορικό επάγγελμα. Από αυτούς θα βγουν οι νέοι δικαστές, οι νέοι εισαγγελείς και ακόμη αυτοί που θα καταλάβουν στο μέλλον δημόσια αξιώματα. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και οι προσπάθειες μας έχουν αρχίσει να καρποφορούν.
Χρειάζεται περαιτέρω νομική «θωράκιση», ώστε να κατοχυρώνεται απόλυτα το επάγγελμα;
Χρειάζεται θωράκιση ώστε αυτοί οι οποίοι ασκούν πραγματική δικηγορία να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με όσους δεν ασκούν πραγματική δικηγορία. Ο λόγος είναι πολύ απλός -διότι αυτοί που ασκούν πραγματική δικηγορία συνεχώς επιμορφώνονται, δεν θεωρούν το επάγγελμα πάρεργο και παρέχουν κατά το δυνατό τις καλύτερες υπηρεσίες.
Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την καλύτερη απονομή της
Έχοντας υπόψιν ότι δεκάδες νέοι δικηγόροι αποφοιτούν σε ετήσια βάση τόσο από τα κυπριακά πανεπιστήμια όσο και από το εξωτερικό, εκτιμάτε ότι η αγορά είναι σε θέση να τους απορροφήσει;
Πράγματι, ο αριθμός των νέων δικηγόρων που εγγράφηκαν φέτος στο μητρώο, είναι ο μεγαλύτερος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην τελευταία τελετή του Νομικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν 300 νέοι δικηγόροι. Λόγω της αναγνώρισης των πτυχίων από τα κυπριακά πανεπιστήμια, η αύξηση είναι ραγδαία.
Το κυριότερο, δυστυχώς, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εξεύρεση εργασίας. Η αγορά -και ειδικά τα δικηγορικά γραφεία- δεν μπορούν να τους απορροφήσουν, αλλά πιστεύω ότι τώρα, με τα καινούργια σχέδια εργασίας και την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δικηγόροι θα προσλάβουν δικηγόρους, αφού εργασία υπάρχει. Προσπάθειά μας είναι να ενθαρρύνουμε τους παλαιούς δικηγόρους να προσλάβουν όσο περισσότερους μπορούν. Όλες οι υποθέσεις των ημικρατικών οργανισμών, αλλά και κάποιων κυβερνητικών Τμημάτων, οι οποίες είναι υποθέσεις ρουτίνας, να διοχετεύονται μέσω του Παγκύπριου και των Τοπικών Συλλόγων στους νέους δικηγόρους. Γίνεται προσπάθεια, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και με την Ένωση Δήμων, ώστε οι υποθέσεις των Δήμων με τον ίδιο τρόπο να διοχετεύονται στους νέους δικηγόρους.
Επίσης, ο ΠΔΣ εισηγήθηκε όπως υποθέσεις που δίνονται από την Νομική Υπηρεσία σε δικηγόρους, να δίνονται με προτεραιότητα σε νέους δικηγόρους, κάτω των 10 χρόνων άσκησης του επαγγέλματος.
Έχουμε ξεφύγει από την παραδοσιακή δικηγορία. Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης και της καλύτερης μόρφωσης. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους πολύ καλές σπουδές και ειδικεύονται σε διάφορα θέματα, προσφέροντας πληρέστερες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί το επάγγελμα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εξελιχθούν. Προσβλέπουμε στους νέους ανθρώπους, διότι αυτοί αποτελούν το μέλλον της
Δικαιοσύνης. Η στήριξη του ΠΔΣ στους νέους είναι προτεραιότητα και για αυτό θεωρώ μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Εργασίας την ένταξή μας, για πρώτη φορά, στα ευρωπαϊκά κονδύλια για σκοπούς της 12μηνης άσκησης τους στο έργο επιδότησης, δίνοντας τους έτσι κίνητρα για να παραμείνουν στο τόπο μας και να μην φεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.
Καταγράφεται από ορισμένους νομικούς κύκλους η εκτίμηση ότι, με την πάροδο του χρόνου, το αντικείμενο και το πελατολόγιο. Συμφωνείτε;
Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι περιορίζεται με την πάροδο του χρόνου το αντικείμενο και το πελατολόγιο και ούτε ότι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία εξαλείφονται. Αντιθέτως θεωρώ ότι πλέον υπάρχει η τάση τα γραφεία να προχωρούν σε σύμπραξη με άλλα γραφεία έτσι ώστε να μεγαλώσουν και να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά προσφέροντας ψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Σε ποιο βαθμό συμβάλλει ο ΠΔΣ στην επικείμενη δικαστηριακή μεταρρύθμιση;
Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όπως γνωρίζετε, έχει συσταθεί Γραφείο Επιμόρφωσης και Μεταρρύθμισης, όπου ειδική επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δικαστές, Δικηγόρους, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Οικονομικών) προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα. Το όλο έργο και η προσπάθεια έχει εγκριθεί με οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στην συνέχεια όρισε ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες για να ετοιμάσουν, μετά από τις επισκέψεις και συναντήσεις μαζί μας, εισηγητική έκθεση για τον τρόπο που θα πρέπει να ενεργήσουμε για να αναβαθμιστεί η δικαστική υπηρεσία και να βοηθηθεί η πιο γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά, γίνεται σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
«Είναι πλέον καιρός να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οργάνωσης όλων των Δικαστηρίων της Κύπρου, με τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης μεταξύ τους. Στον αιώνα που η πληροφορική έχει ανοίξει διάπλατες λεωφόρους επικοινωνίας, η Δικαιοσύνη πορεύεται στις ατραπούς του παρελθόντος»
Με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας (ΙΡΑ), η Κύπρος κατατάσσεται στην 138η θέση από 190 οικονομίες στον δείκτη απόδοσης δικαιοσύνης στον σχετικό δείκτη της Διεθνούς Τράπεζας, κυρίως λόγω των πολλών καθυστερήσεων στον χειρισμό των υποθέσεων και την παρατεταμένη εκκρεμοδικία. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης και πόσο εφικτό είναι να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό;
Πάντοτε ήταν και είναι εισήγηση του ΠΔΣ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εκδίκαση των παλαιών υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν. Είναι μία πρόκληση ενώπιον μας, να καταφέρουμε με το πιο πάνω έργο να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών. Εισήγηση είναι η δημιουργία ομάδας η οποία θα μπορούσε να αποτελείται από δικηγόρους με εμπειρία και προσόντα τα οποία έχει και ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου η οποία θα μπορέσει να δικάσει τις πιο πάνω υποθέσεις. Πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δικαστικού Σώματος άρχισε και τα προβλήματα όπως η στενοτύπηση, τα κτήρια και τα μη επαρκή ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον στα άμεσα σχέδια για υλοποίηση. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα πρέπει να τεθεί άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Περαιτέρω καθυστέρηση επηρεάζει σοβαρά την Κύπρο ως Κέντρο Υπηρεσιών. Η αναφορά για την δημιουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου, όπως επίσης και η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αυτήν του εκσυγχρονισμού.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εδόθη επιτέλους προσοχή στη Δικαιοσύνη και άρχισε να γίνεται υλοποίηση κάποιων έργων. Θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις δικαστικές υπηρεσίες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πληθυσμιακές και οικονομικές ανάγκες του τόπου. Είναι πλέον καιρός να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οργάνωσης όλων των Δικαστηρίων της Κύπρου, με τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης μεταξύ τους. Στον αιώνα που η πληροφορική έχει ανοίξει διάπλατες λεωφόρους επικοινωνίας, η Δικαιοσύνη πορεύεται στις ατραπούς του παρελθόντος. Από την άλλη αντιγράφοντας τους θεσμούς μιας άλλης χώρας ή τι επικρατεί αλλού δεν σημαίνει και αυτόματα εκσυγχρονισμό ή βελτίωση του δικαστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ο τρόπος σκέψης τόσο των δικαστών όσο και των δικηγόρων να αλλάξει και να αποδεχτούν τις αλλαγές επιτρέποντας να επιμορφώνονται και να συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση.
Υπάρχει συνεργασία με τον αντίστοιχο σύλλογο των Τ/κ δικηγόρων; Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις Τ/κ δικηγόρων εγγεγραμμένων στο μητρώο του συλλόγου μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίοι και δικαιούνται να ασκούν νομίμως το επάγγελμα;
Το μοναδικό αναγνωρισμένο Σώμα δικηγόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και για αυτόν τον λόγο Τουρκοκύπριοι δικηγόροι συνεχίζουν να εργάζονται και να ανανεώνουν την ετήσια άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος, βάσει του περί Δικηγόρων Νόμου.
(Αναδημοσίευση από το περιοδικό Audit & Law)