ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ, 1985
Τριπλός φόνος στη Λάρνακα για την… ελευθερία των Παλαιστινίων
Καρέ-καρέ η δίκη των Παλαιστινίων για τον τριπλό φόνο των Ισραηλιτών, που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός
Ενώπιον του Ειδικού Κακουργιοδικείου της Λευκωσίας ξετυλίχθηκε τον Δεκέμβρη του 1985 το κουβάρι της τριπλής εκ προμελέτης δολοφονίας στη μαρίνα της Λάρνακας. Στο εδώλιο τότε δύο Άραβες κι ένας Άγγλος, μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που επικαλέστηκαν «ηθική επιταγή του παλαιστινιακού λαού» για τη διάπραξη του εγκλήματος. Ακολουθούν αυτούσια τα δημοσιεύματα της εποχής.
(02.12.85)
Αρχίζει η δίκη για το φόνο των Ισραηλιτών στη Λάρνακα
Σήμερα συνέρχεται στη Λευκωσία το Ειδικό Κακουργιοδικείο που θα εκδικάσει την υπόθεση της τριπλής δολοφονίας των Ισραηλιτών στη Μαρίνα Λάρνακας που διαπράχθηκε της 25.9.85 μέσα σε γιωτ.
Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται οι Άραβες Κχαλέντ Απτέλ Καντέρ Ελ Κχαβίτ 28 χρονών, φοιτητής από τη Συρία και Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Κχαλίφα 29 χρονών, εργάτης από την Ιορδανία και ο Άγγλος Ίαν Μιχαέλ Ντάβινσον, 27 χρονών, άεργος.
(03.12.85)
ΑΡΧΙΣΕΝ Η ΔΙΚΗ
Δραματική περιγραφή του φόνου
Ισραηλιτών στη Μαρίνα Λάρνακας
Ενώπιον του Ειδικού Κακουργιοδικείου Λευκωσίας άρχισε χθες η ακρόαση της υπόθεσης του τριπλού φόνου των Ισραηλιτών που διαπράχθηκε στις 25.9.85 στη Μαρίνα της Λάρνακας.
Η απόφαση (με μάρτυρες κι αντεξετάσεις) διατάχθηκε από το Κακουργιοδικείο μετά τη μη σαφή απάντηση που έδωσα οι τρεις κατηγορούμενοι -δύο Άραβες και ένας Άγγλος- προς τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σχετικά με τον εκ προμελέτης φόνο της Έστερ Παλτζούρ, του συζύγου της Ρεουβέν και του φίλου τους Απραχάν Απνερί, όλοι από το Ισραήλ.
«Κρατώ ομήρους πάνω στο πλοίο. Θέλω να έλθω σε επαφή με τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Αιγύπτου…»
Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι Κχαλέντ Απτέλ Καντέρ Ελ Κχαβίτ 28 χρονών φοιτητής από τη Συρία, Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Κχαλίφα 29 χρονών εργάτης και Ίαν Μιχαέλ Ντάβινσον 27 χρονών ξυλουργός από την Αγγλία, όταν κατηγορήθηκαν απάντησαν ότι δέχονται τις κατηγορίες. Όμως το Κακουργιοδικείο ζήτησε να απαντήσουν πιο συγκεκριμένα αν δέχονται ή όχι την ενοχή τους.
Οι κατηγορούμενοι και σ’ αυτό το στάδιο απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση λέγοντας: «Παραδεχόμαστε τους σκοτωμούς». Το Κακουργιοδικείο θεώρησε ότι η απάντηση αυτή των κατηγορουμένων ήταν μη παραδοχή τους στο έγκλημα και διέταξε όπως διεξαχθεί ακρόαση της υπόθεσης με καταθέσεις μαρτύρων.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Μιχαλάκης Κυπριανού που εμφανίζεται μαζί με τον δικηγόρο κ. Σάββα Μάτσα για την Κατηγορούσα Αρχή, άνοιξε την υπόθεση με αγόρευση του που περιστράφηκε στα γεγονότα της διάπραξης του τριπλού εγκλήματος.
Στην αγόρευση του ο κ. Κυπριανού επισήμανε τα ακόλουθα: «Ο ανεξέλεγκτος φανατισμός και η τυφλή αδιαλλαξία μεταξύ λαών και εθνών συχνά οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα τα οποία δυστυχώς δεν περιορίζονται πάντοτε μέσα στα στενά σύνορα των αντιμαχόμενων κρατών ή παρατάξεων. Συχνά, τρίτοι, εντελώς αμέτοχοι και ουδέτεροι εμπλέκονται σε οδυνηρές περιπέτειες και πολλές φορές πληρώνουν περισσότερο τίμημα από τους άμεσα αντιμαχόμενους ή τους δημιουργούς μιας θλιβερής περιπέτειας».
Οι τρεις κατηγορούμενοι τις πρωινές ώρες της 25ης Σεπτεμβρίου 1985 συναντήθηκαν στη Λεμεσό σε ξενοδοχείο με κάποιο άλλο πρόσωπο άγνωστο μέχρι τώρα στην Αστυνομία, που τους προμήθευσε τον οπλισμό που θα χρησιμοποιείτο για την δολοφονική τους αποστολή. Ο οπλισμός τους αποτελείτο από αυτόματα όπλα, πιστόλια και χειροβομβίδες. Ο άγνωστος αυτός τους μετάφερε με το αυτοκίνητο του στην Λάρνακα έξω από την Μαρίνα όπου βρίσκετο αγκυροβολημένο το γιωτ των θυμάτων πάνω στο οποίο κυμάτιζε η Ισραηλινή σημαία.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Ο πρώτος κατηγορούμενος μαζί με τον τρίτο ανέβηκαν στο γιωτ ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος παρέμεινε στην προκυμαία κοντά στο γιωτ καλύπτοντας τους άλλους δυο. Μόλις οι δυο κατηγορούμενοι βγήκαν στο σκάφος, βρήκαν ένα από τα θύματα τους να κοιμάται στο κατάστρωμα και αφού τον ξύπνησαν τον οδήγησαν με την απειλή όπλων μέσα στην καμπίνα όπου κοιμούνταν τα άλλα δυο θύματα τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα που ήσαν ανδρόγυνο τους οποίους ξύπνησαν. Έντρομη η γυναίκα μόλις αντίκρυσε τους δυο ένοπλους άρχισε να καλεί σε βοήθεια και προσπάθησε να διαφύγει. Τότε, ο πρώτος κατηγορούμενος την πυροβόλησε με πιστόλι που έφερε σιγαστήρα, αλλά η Έστερ πληγωμένη κατόρθωσε να βγει στο κατάστρωμα και τότε ο δεύτερος κατηγορούμενος που βρίσκετο στην προκυμαία την πυροβόλησε θανάσιμα.
Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον αστυνομικό που εκτελούσε καθήκοντα στην περιοχή και έτρεξε αμέσως προς το γιωτ όπου ένας από τους κατηγορούμενους που κρατούσε πιστόλι του είπε: «Κρατώ ομήρους πάνω στο πλοίο. Θέλω να έλθω σε επαφή με τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Αιγύπτου και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».
Αργότερα η περιοχή της Μαρίνας είχε περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΜΜΑΔ και γίνονταν προσπάθειες να πεισθούν οι οπλοφόροι να παραδοθούν.
Οι ένοπλοι έθεσαν σαν όρο για την απελευθέρωση των ομήρων, την απελευθέρωση είκοσι περίπου Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί από τους Ισραηλίτες πριν από λίγες μέρες πάνω σε σκάφος και την ασφαλή μεταφορά των ιδίων στον αερολιμένα Λάρνακας. Απείλησαν ότι αν μέχρι της δωδεκάτης δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους θα εκτελέσουν τους ομήρους. Αργότερα όμως παρέτειναν την προθεσμία χωρίς να καθορίσουν νέα συγκεκριμένη προθεσμία.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, γύρω στις 2 μ.μ. οι κατηγορούμενοι παρεδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές. Όταν η Αστυνομία μπήκε στο κότερο βρήκε τους δυο Ισραηλινούς δεμένους με τα χέρια πίσω, φιμωμένους και δολοφονημένους».
Μετά την αγόρευση του κ. Κυπριανού, το Ειδικό Κακουργιοδικείο που απαρτίζεται από τους Ι. Πογιατζή (Πρόεδρο), Σ. Νικολαΐδη και Β. Αριστοδήμου (Παρέδρους) ανέβαλε την υπόθεση για σήμερα οπότε και θα καταθέσουν μάρτυρες κατηγορίας. Δικηγόρος των κατηγορουμένων είναι ο κ. Χάρης Σολομωνίδης.
Την έναρξη της δίκης των τριών κάλυψαν πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία που κατέκλυσαν την αυλή των Δικαστηρίων Λευκωσίας.
(04.12.85)
Ο ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ
«Και οι τρείς μας σκοτώσαμε από ένα Ισραηλίτη για να έχουμε τις ίδιες κατηγορίες»
ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΗΡΘΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
«Έχω τελειώσει την αποστολή μου και θέλω να δηλώσω ότι είμαι εντελώς ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με τον εαυτό μου που έχω κατορθώσει να κάμω κάτι για την υπόθεση των Παλαιστινίων. Και οι τρεις μας σκοτώσαμε από έναν Ισραηλίτη όμηρο για να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες κατηγορίες».
Τα παραπάνω ανάφερε ανάμεσα σ’ άλλα σε κατάθεσή του ο Άγγλος Ίαν Μιχαέλ Ντάβινσος που κατηγορείται ενώπιον του Ειδικού Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μαζί με τους Άραβες Κχάλεντ Απτέλ Καντέρ Ελ Κχαβίτ από τη Συρία και Απτέλ Χακίμ Σαάντο από την Ιορδανία για τον εκ προμελέτης φόνο τριών Ισραηλιτών στη Μαρίνα της Λάρνακας. Η κατάθεση αυτή του Ίαν, καθώς και μια άλλη διευκρινιστική, διαβάστηκαν χθες στο Κακουργιοδικείο.
Στην πρώτη του κατάθεση που έδωσε με το όνομα Τζωρτζ Χάννα, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ήρθε στην Κύπρο στην 23/9/85 με βάρκα από την Τρίπολη του Λιβάνου μαζί με τους δυο συγκατηγορούμενους του. Μαζί μας, είπε, φέραμε και τα όπλα μας. Είχαμε πρόθεση, συνέχισε, να πάρουμε ομήρους από την Μαρίνα και να ζητήσουμε την απόλυση συντρόφων μας που συνελήφθηκαν κοντά στο Λίβανο από το Ισραηλιτικό ναυτικό.
«Υποσχόμαστε στους Παλαιστίνιους ήρωες ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Επανάσταση μέχρι τη νίκη»
Στην κατάθεσή του ο κατηγορούμενος είπε εξάλλου ότι σκότωσαν τους ομήρους μέσα στο γιωτ, αφού κατάλαβαν ότι τα αιτήματά τους δεν θα ικανοποιούνταν και ότι «έκαμαν αυτή την επιχείρηση για να υπενθυμίσουν στο Ισραήλ και στους εχθρούς Άραβες πως ουδέποτε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τα αναφαίρετα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού».
Στη δεύτερη κατάθεση του, ο κατηγορούμενος που έδωσε με το όνομα Ίαν Μιχαήλ Ντάβινσον, αφού είπε ότι ήρθε από την Αθήνα με αεροπλάνο και συνάντησε τους συγκατηγορούμενους του στην Κύπρο, καθώς και ένα Λιβάνιο που τους μετέφερε από τη Λεμεσό στη Λάρνακα, ανάφερε τα ακόλουθα:
«Μέσα στο αυτοκίνητο του Λιβάνιου αυτού οπλιστήκαμε και μπήκαμε στη Μαρίνα. Βρήκαμε το κόττερο “First”. Βγήκαμε πάνω και είδαμε κάποιο να κοιμάται. Τον ξυπνήσαμε και τον ρωτήσαμε από πού είναι. Μας είπε από τον Ισραήλ. Τότε, τον διατάξαμε να ξυπνήσει και τους άλλους. Μπήκαμε μαζί του στην καμπίνα. Βρισκόταν ένας άνδρας, τον ξυπνήσαμε. Ταυτόχρονα, μια γυναίκα ερχόταν από την κρεββατοκάμαρη του γιωτ κρατώντας μαχαίρι και φωνάζοντας. Ο Κχάλεντ πυροβόλησε με πιστόλι που είχε σιγαστήρα για να την φοβερίσει. Αυτή ξαναμπήκε στην κρεββατοκάμαρη και σε λίγο κατόρθωσε να βγει από ένα μικρό παραθυράκι. Πάλι άρχισε να φωνάζει και τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ οι φωνές σώπασαν. Έξω από το σκάφος βρισκόταν ο Απτέλ.
»Μετά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία και στις 2 μ.μ. σκοτώσαμε τους δυο ομήρους που είχαμε προηγουμένως δέσει, γιατί οι διαπραγματεύσεις φαίνονταν ότι αποτύγχαναν.
»Εγώ σκότωσα τον ένα από τους ομήρους χρησιμοποιώντας πιστόλι με σιγαστήρα. Του έριξα δυο σφαίρες στο κεφάλι. Μετά έδωσα το πιστόλι στον Κχάλεντ και σκότωσε αυτός τον άλλο.
»Ήταν εχθροί μας γιατί συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.
»Κάναμε την επιχείρηση αυτή για να ανοίξουμε τα μάτια του τυφλού κόσμου για τα δεινά που υποφέρει ο Παλαιστινιακός λαός».
ΚΑΤΑΘΕΣΑΝ 14 ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Κακουργιοδικείου κατέθεσαν συνολικά 14 μάρτυρες κατηγορίας, ανάμεσα τους και οι Ιωάννου και Καζαφανιώτης. Ειδικότερα:
• Ο αναπληρωτής λοχίας της Λιμενικής Αστυνομίας Ανδρέας Χρίστου που εκτελεί χρέη κυβερνήτη του ακταιώρου «Κίμων». Ανάφερε ότι στις 25/9/85 και ώρα 4.30 π.μ. άκουσε πυροβολισμούς στη Μαρίνα και έτρεξε προς το μέρος που ακούστηκαν. Εκεί, πρόσθεσε, είδα τον Ίαν με πιστόλι. Πριν προλάβω να μιλήσω μου είπε να ειδοποιήσω την Αστυνομία, και τους πρεσβευτές της Γαλλίας και Αιγύπτου.
• Οι αστυνομικοί Ευστάθιος Μιχαηλίδης, Νίκος Ιωάννου και Γιαννάκης Σιβιτανίδης του τμήματος ελέγχου διαβατηρίων. Κατέθεσαν ότι ο Κχαλέντ ήρθε στην Κύπρο στις 13/9/85, ο Απτέλ στις 24/9/85 και ο Ίαν στις 19/9/85 όλοι αεροπορικώς.
• Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, Νεόφυτος Σολομωνίδης, ανάφερε ότι πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση των ομήρων. Ζήτησα, είπε, από τους κατηγορούμενους που βρίσκονται στο “First” να μου δείξουν ότι ήταν ζωντανοί οι δυο όμηροι. Τότε αυτοί μετέφεραν έναν πάνω στο κατάστρωμα, ο οποίος μόλις είδε την Έστερ νεκρή στα κάγκελα της πλώρης φώναξε: «Η γυναίκα μου…».
Η υπόθεση θα συνεχιστεί σήμερα. Για την κατηγορούσα αρχή εμφανίζονται ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Μ. Κυπριανού και ο δικηγόρος κ. Σ. Μάτσας. Τους κατηγορούμενους υπερασπίζεται ο δικηγόρος κ. Χάρης Σολομωνίδης.
(05.12.1985)
Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ
«Τον σκότωσα γιατί ήταν πράκτορας»
ΛΕΓΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
«Ο Ισραηλίτης που σκότωσα στο κότερο ήταν υπεύθυνος της Μοσάτ (Μυστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ), μέλος του κόμματος Μαπάμ και πρώην μέλος της συμμορίας Έστερ».
Με αυτά τα λόγια απάντησε στην Αστυνομία, όταν κατηγορήθηκε γραπτώς σχετικά με την τριπλή δολοφονία των Ισραηλιτών στη Λάρνακα στις 25/9/85, ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή Κχαλέντ Απτέλ Καντέρ Ελ Κχατίβ.
Τόσο η απάντηση όσο και η κατάθεση του κατηγορουμένου, καθώς και η αντίστοιχη απάντηση και κατάθεση του δεύτερου κατηγορουμένου Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Κχαλίφα, διαβάστηκαν χτες ενώπιον του Ειδικού Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, όπου διεξάγεται η ακρόαση της υπόθεσης του τριπλού εγκλήματος.
Τις καταθέσεις και απαντήσεις στις κατηγορίες των κατηγορουμένων διάβασε στα αραβικά και στα ελληνικά ο αστυνομικός διερμηνέας Παναγιώτης Παναγή από τη Λεμεσό. Η κατάθεση και η απάντηση στις κατηγορίες του τρίτου κατηγορουμένου Ίαν Μιχαέλ Ντάβινσον, διαβάστηκαν προχτές. Στις καταθέσεις τους και οι δύο κατηγορούμενοι λένε ότι ήρθαν στην Κύπρο μαζί με τον τρίτο συγκατηγορούμενο τους στις 23/9/85 με βάρκα από τον καταυλισμό Μπορτζ Ελ Μπαράζνι του Λιβάνου και ότι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Επίσης αναφέρουν ότι:
• Αποφάσισαν να έρθουν στην Κύπρο με σκοπό να απαγάγουν Ισραηλιτικό πλοίο και να απαιτήσουν την απελευθέρωση Παλαιστινίων που τους απήγαγε το Ισραήλ από τρία κυπριακά πλοία μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ενώ πήγαιναν στον Λίβανο.
• Παρακολούθησαν τις κινήσεις των θυμάτων τους.
• Έφεραν μαζί τους τον οπλισμό που χρησιμοποίησαν στην επιχείρηση.
• Στο Ισραηλιτικό κότερο ανέβηκαν ο Κχαλέντ και ο Ίαν, ενώ ο Απτέλ έμεινε κάτω από αυτό καλύπτοντας τους με καλασνίκωφ.
Τα διαφορετικά σημεία στις δύο καταθέσεις ήταν:
• Ο Κχαλέντ ανάφερε ότι αυτός διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με τις Αρχές της Δημοκρατίας και με τον πρεσβευτή της Αιγύπτου και όταν προσπάθησε ο αντιπρόσωπος της ΟΑΠ να διαπραγματευτεί τον έδιωξε λέγοντας του ότι αν επλησίαζε θα τον πυροβολούσε.
• Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου στην κατάθεσή του ότι σκότωσε τον ένα από τους ομήρους και ο Ίαν τον άλλο, ενώ η Ισραηλίτισσα ήταν ήδη νεκρή.
• Αποφάσισαν να τους σκοτώσουν όταν ο Αιγύπτιος πρέσβης τους είπε ότι ο Ισραήλ δεν θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Στο μεταξύ ο Απτέλ ανάφερε τόσο στην κατάθεσή του όσο στην απάντησή του στις κατηγορίες ότι αυτός σκότωσε την Έστερ με το καλασνίκωφ, επειδή βγήκε στο κατάστρωμα με μαχαίρι και φώναζε, ενώ δεν συμμορφώθηκε όταν της είπε να καθήσει κάτω.
ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ 17 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Στη χθεσινή συνεδρία του Κακουργιοδικείου κατέθεσαν συνολικά 17 μάρτυρες κατηγορίας ανάμεσά τους και ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας κ. Προκόπης Γεωργίου που έλαβε μέρος τους διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση των ομήρων και ο υπαστυνόμος κ. Γεώργιος Σακκάδας που κατέθεσε σαν τεκμήρια όλο τον οπλισμό των κατηγορουμένων.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων αναμένεται να συνεχιστούν και να συμπληρωθούν σήμερα.
Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίζονται ο ανώτερος δικηγόρος τους Δημοκρατίας κ. Μιχαλάκης Κυπριανού και ο δικηγόρος κ. Σάββας Μάτσας. Συνήγορος των κατηγορουμένων είναι ο δικηγόρος κ. Χάρης Σολομωνίδης.
(07.12.1985)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Ρίχνουν τώρα ευθύνες στην Κυβέρνηση γιατί σκότωσαν τους Εβραίους
Σκοτώσαμε τους τρεις Ισραηλίτες στην Κύπρο και όχι στον Ισραήλ, γιατί μας ώθησε σ’ αυτό η κυπριακή κυβέρνηση που δεν έκαμε τίποτα, όταν αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώνονταν στο έδαφός της, ενώ πολλοί άλλοι συλλαμβάνονταν από τους Ισραηλίτες μέσα στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Τα παραπάνω δήλωσε χτες στο Ειδικό Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Χαλίφα που κατηγορείται μαζί με δύο άλλα άτομα, έναν Άραβα και έναν Άγγλο, για τη δολοφονία της Εστερ Παλτζούρ, του συζύγου της Ρεουβέν και του Απραχάν Απνερί, όλοι από τον Ισραήλ.
Όπως είναι γνωστό, το τριπλό έγκλημα διαπράχθηκε στη Μαρίνα Λάρνακας στις 25.09.85. Κατά την χτεσινή συνεδρία του Ειδικού Κακουργιοδικείου Λευκωσίας κατέθεσε και ο τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας που ήταν ο Ισραηλίτης Μέιρ Νόι, ο οποίος βρισκόταν σε δικό του κότερο στη Μαρίνα Λάρνακας κατά την αιματηρή επιχείρηση και γνώριζε το ζεύγος Παλτζούρ από 20ετίας.
Μετά την κατάθεση του μάρτυρα, το Κακουργιοδικείο κάλεσε τους κατηγορούμενους να κάμουν δηλώσεις σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ο πρώτος κατηγορούμενος, Κχαλέντ Απτέλ Ελ Κχατίβ, δήλωσε ότι σκότωσαν τους Ισραηλίτες γιατί ήταν πράκτορες της Μοσάτ και υπεύθυνοι για δολοφονίες και συλλήψεις συναγωνιστών του, καθώς και της δολοφονίας όλων των μελών της οικογένειάς του.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Χαλίφα, υποστήριξε ανάμεσα στ’ άλλα ότι ο μόνος δρόμος που απέμεινε για την Παλαιστινιακή Επανάσταση είναι αυτός της βίας. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιαν Μιχαέλ Ντάβινσον, δήλωσε πως είναι διεθνιστής σοσιαλιστής και ότι θεωρεί καθήκον του να πολεμά τον σιωνισμό. Η υπόθεση θα συνεχιστεί σήμερα με τις τελικές αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής και της Υπεράσπισης.
(08.12.1985)
13 Δεκεμβρίου απόφαση για το φόνο των Ισραηλιτών
«ΗΘΙΚΗ επιταγή του Παλαιστινιακού λαού και όχι χαμηλά μοχθηρά εκδικητικά κίνητρα, ώθησε τους κατηγορούμενος να διαπράξουν τον τριπλό φόνο των Ισραηλιτών στη Μαρίνα της Λάρνακας στις 25.09.85», είπε χτες ενώπιον του Ειδικού Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, κατά την τελική αγόρευσή του ο συνήγορος των τριών -δύο Αράβων και ενός Άγγλου- κατηγορουμένων κ. Χάρης Σολομωνίδης.
«Πρέπει να διαχωριστεί», είπε ο συνήγορος, «η πράξις των κατηγορούμενων αυτών από τους κοινούς εγκληματίες». Στην τελική αγόρευσή του ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας, κ. Μιχαλάκης Κυπριανού, που ηγείται της Κατηγορούσας Αρχής, τόνισε ότι για τους σκοπούς του Νόμου οποιοδήποτε και αν είναι το ελατήριο του τριπλού εγκλήματος και ανεξάρτητα από το πώς κάποιος το θεωρεί τούτο, δεν μειώνει τον βαθμό της ενοχής των κατηγορούμενων σύμφωνα με την ερμηνεία του δικού μας Νόμου.
Το Ειδικό Κακουργιοδικείο θα εκδώσει την απόφασή του στις 13 αυτού του μήνα.
(14.12.1985)
ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ
Με το σήμα της νίκης δέχτηκαν
την καταδίκη τους σε ισόβια
ΘΑ «ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Σε ισόβια καταδικάστηκαν χθες από το Ειδικό Κακουργιοδικείο Λευκωσίας οι Κχαλέντ Απτέλ Ελ Κχατίβ από τη Συρία, Απτέλ Χακίμ Σαάντο από την Ιορδανία και Ίαν Μιχαέλ Ντάβινσον από την Αγγλία που βρέθηκαν ένοχοι για τους φόνους εκ προμελέτης των Ισραηλιτών Έστερ Παλντζούρ και του συζύγου της Ρεουβέν και του Αμπραχάμ Απνερί.
Η τριπλή δολοφονία, όπως είναι ήδη γνωστό, έγινε στις 25 περασμένου Σεπτέμβρη στη Μαρίνα της Λάρνακας. Εκδίδοντας την απόφασή του, που ήταν 32 σελίδες δαχτυλογραφημένες, σχετικά με τα γεγονότα της υπόθεσης του Κακουργιοδικείου Ιωάννης Πογιατζής είπε ότι αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η ενοχή των κατηγορούμενων.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις πριν τους επιβληθεί η ποινή, οι κατηγορούμενοι ανάφεραν τα ακόλουθα:
Κχαλέντ: Υποσχόμαστε στους Παλαιστίνιους ήρωες ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Επανάσταση μέχρι τη νίκη.
Απτέλ Χακίμ: Ζητούμε από εσάς τη δικαιοσύνη, διότι η υπόθεσή μας είναι μια δίκαιη υπόθεση. Δεν νομίζω να χρειάζεστε να σας φέρουμε αποδείξεις για το δίκαιο της υπόθεσής μας διότι και εσείς εδώ αντιμετωπίζετε μια δίκαιη υπόθεση στην Κύπρο. Το Ισραήλ κατέχει τα εδάφη μας, εδώ η Τουρκία τα δικά σας, Αντιμετωπίζουμε την πιο δίκαιη υπόθεση. Επανάσταση μέχρι τη νίκη.
Ντάβινσον: Αν καταδικαστώ για 100 χρόνια δεν με ενδιαφέρει διότι η ελευθερία μου είναι στην καρδιά μου και στη συνείδησή μου. Ο καθένας πρέπει να αγωνίζεται για το δίκαιο των Παλαιστινίων. Επανάσταση μέχρι τη νίκη.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν χθες στο Δικαστήριο ευδιάθετοι και αστειεύοντο με τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν. Φορούσαν δε ομοιόμορφα κόκκινα μπουφάν που συμβόλιζαν τη νίκη. Επίσης, μετά την επιβολή της ποινής, ενώ μεταφέρονταν στις φυλακές σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης. Εξάλλου κατά την αναχώρηση και άφιξή τους στις φυλακές, όλοι σχεδόν οι εκεί Άραβες κρατούμενοι ζητωκραύγαζαν υπέρ των Παλαιστινίων και σχημάτιζαν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλα.
Σημείωση: Το ρεπορτάζ για την πολύκροτη δίκη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Δεκέμβρη του 1985.