Αποστολή Κούσιου, υπουργική σταυροφορία και περί δικηγόρων… μπάχαλο
• Ευχόμενοι να μην είναι… μακρύς ο δρόμος, υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΔΣ ζητούν «εδώ και τώρα» τροποποίηση του Περί Δικηγόρων Νόμου. Το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών ενδέχεται να οδηγήσει την επίμαχη πρόταση νόμου στην Ολομέλεια στο… παρά ένα, ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να ψηφίζουν στην επαρχία τους.
• Αν και άγραφος νόμος για τους βουλευτές ότι δεν γίνονται αλλαγές παραμονές εκλογικών διαδικασιών, εντούτοις οι έξωθεν παραινέσεις και πιέσεις που στοχεύουν στη μείωση των αποστάσεων από τα δικηγορικά γραφεία στην κάλπη της πρωτεύουσας, ανάγκασε ήδη κάποιους να αναθεωρήσουν. Παρότι το θέμα δεν μπήκε στην ατζέντα την περασμένη βδομάδα, η συζήτηση στο παρασκήνιο διέγραψε την κυρίαρχη τάση.
• Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών αναμένεται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης (30.09) και, σε περίπτωση συμφωνίας μετά τη διαβούλευση επί των τροπολογιών, να προωθήσουν την ψήφιση από το Σώμα στις 9 Οκτωβρίου, με στόχο την εφαρμογή των προνοιών στις επικείμενες εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου.
• Για τους… τυπολάτρες που ίσως να ανησυχούν ότι δια της συγκεκριμένης οδού κάμπτεται ο σχετικός κανονισμός της Βουλής (άρθρο 52, παρ.3), που προβλέπει «ουδέν νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου το οποίο εξετάσθηκε κατά τη συνήθη διαδικασία συζήτησης σχεδίου νόμου υποβάλλεται προς ψήφιση στη Βουλή εάν δεν έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από της ημερομηνίας λήψεως της τελικής απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής», ας σημειωθεί ότι δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι βουλευτές μας δεν λειτουργούν «by the book».
• Άλλωστε, η εξαίρεση στην προκειμένη λόγω της επείγουσας φύσεως που θα χρειαστεί να επικαλεστούν για να προλάβουν την ημερομηνία των εκλογών βασίζεται στην εντύπωση ότι πρόκειται για «κοινό αίτημα» των τριών υποψηφίων. Άλλο όμως να συμφωνεί κανείς με το περιεχόμενο των τροπολογιών κι άλλο να επιζητά την άμεση εφαρμογή τους. Άγνωστο δε, ποιους και σε ποιο βαθμό θα ευνοήσει η εν λόγω τροποποίηση.
• Δεδομένη, από την άλλη, η εύνοια του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τον πρώην συνεργάτη του, Θανάση Κορφιώτη. Το «endorsement» Κ. Κούσιου και το αυξημένο ενδιαφέρον του για τις επικείμενες εκλογές, επιβεβαιώνουν ουκ ολίγοι δικηγόροι. Θεμιτό και αναμενόμενο στην αντίληψη ορισμένων, όχι όμως και για την αντιπολίτευση που σημειώνει με νόημα «εμείς δεν προκρίνουμε κανέναν και δεν ανακατευόμαστε στα του Συλλόγου». Οι γραμμές, πάντως, από τον Λόφο στα δικηγορικά… έχουν πάρει φωτιά.
• Φωτιά και στα μπατζάκια του υπουργού Γεωργίας που επιθυμεί διακαώς την ενδυνάμωση και αναβάθμιση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων και την… ομηροποίηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Εδώ και τώρα τροποποίηση ζητά λοιπόν και ο Κώστας Καδής, προωθώντας ταυτόσημες πρόνοιες μέσω δύο διαφορετικών νομοσχεδίων, που συζητούνται παράλληλα σε δύο διαφορετικές Επιτροπές, έχοντας αφήσει άφωνους με τις σοφιστείες του ακόμα και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
• Το πρωτοφανές της υπόθεσης, όμως, δεν αφορά (μόνο) τη διαδικασία, αλλά έγκειται στην ουσία της προτεινόμενης τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για μετονομασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, που προβλέπει ότι θα συντονίζουν, ασκούν έλεγχο και εποπτεύουν την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας «με την υποστήριξη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων». Περιορίζεται δηλαδή, μέσω της συγκεκριμενοποίησης, το πεδίο διαβούλευσης μιας κρατικής υπηρεσίας σε μία και μόνο Επιτροπή, που αποκτά υπερπρονόμια μέσω των προτεινόμενων αλλαγών επί του Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων –περί του νομικά και συνταγματικά αδόκιμου όρου «υποστήριξη», ο συντάκτης της τροπολογίας μπορεί να ανατρέξει στο σχετικό σημείωμα του Τμήματος Νομικών της Βουλής.
• Για την ιστορία, πρόκειται για νομοσχέδια βγαλμένα από τα συρτάρια που του άφησε γεμάτα ο Κουγιάλης αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα, προσαρμοσμένα όμως στην ατζέντα της δικής του θητείας. Ας μην αρκεστεί, όμως, ο υπουργός στο νομοθετικό «κεφαλοκλείδωμα» που συνεπάγεται τον απόλυτο παραγκωνισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Ας τις καταργήσει, σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος, εφαρμόζοντας λογικές τύπου «εγώ είμαι το Κράτος».
• Δανεισμένη η φράση από τον Λάρη Βραχίμη, που αυτές ακριβώς τις νοοτροπίες υπέδειξε ως άκρως ζημιογόνες σε συνέντευξή του στο dejure podcast, αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τις διαβουλεύσεις για την μεταρρύθμιση. Θέτοντας τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε ευθαρσώς ότι για να αλλάξει το σύστημα, θα πρέπει πρώτα να καταρρεύσει.
• Για να μην καταρρεύσει, χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Από τα υπουργεία μέχρι… τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Καλό βόλι!
ΜΛΝ