Κόλπα Καδή, γκάφα Γιολίτη και… comeback Παπαδάκη
• Ισχνές, για ακόμα μία φορά, οι επιδόσεις των κυπριακών δικαστηρίων, με βάση τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης και η νέα υπουργός έσπευσε να… ανάψει φως στο τούνελ, ανακοινώνοντας δύο πρωτοβουλίες δράσεων.
• «Δικαστική άδεια έφεσης από το Πρωτόδικο Δικαστήριο στο Εφετείο, η οποία θα παραχωρείται στη βάση κριτηρίων» και δημιουργία Δικαστηρίου μικροδιαφορών (Small Claims Court), ως απάντηση στο ζήτημα των καθυστερήσεων, προανήγγειλε με γραπτή δήλωσή της η Έμιλυ Γιολίτη και έλαβε… συστημένα πυρά.
• «Καθήκον της πολιτείας δεν είναι να βρίσκει τις εύκολες λύσεις περικοπής δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα έφεσης, αλλά να συμβάλλει σε μια ποιοτική Δικαιοσύνη», υπέδειξε σε δηλώσεις του ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Λευκωσιας, δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
• «Εν πρώτοις, θεωρώ πως αυτό θα αυξήσει σε άσκοπη αύξηση των αιτήσεων ενώπιον των Επαρχιακών και άλλων πρωτόδικων δικαστηρίων, ώστε να κριθεί κατά πόσο δικαιολογείται η έφεση ή όχι με βάση τα κριτήρια», υπογράμμισε ο γνωστός δικηγόρος, για να προσθέσει ότι «μια παρόμοια προαξιολόγηση είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν σε υποθέσεις συγκεκριμένης δικαιοδοσίας από το ίδιο το Εφετείο και καταργήθηκε ακριβώς λόγω της αποτυχίας της». Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και σχετική ανακοίνωση που θα εκδώσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.
• Πυρά δέχεται και ο υπουργός Γεωργίας για τις τροποποιήσεις που επιχειρεί στον Περί Προστασίας και Ευημερίας Ζώων Νόμο, ο οποίος δεν πρόκειται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν το πέρας της βουλευτικής σεζόν, παρά τις επίμονες προσπάθειές του. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προωθήθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη και η κατ’ άρθρον συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη (29 Ιουλίου). Εκτός απροόπτου (και δραματικού φινάλε).
• Υποβαθμίζοντας τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (βλέπε, Αρμόδια Αρχή) σε ρόλο απλού παρατηρητή των δράσεων και αποφάσεων των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων και ικανοποιώντας όλα σχεδόν τα αιτήματα των εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων στο τελικό κείμενο που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές, ο Κώστας Καδής αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις. Κι ας εφάρμοσε αριστοτεχνικά το «διαίρει και βασίλευε».
• «Οι κτηνίατροι δεν έχουν εκτελεστική εξουσία», σημειώνει ευθαρσώς για τις επίμαχες τροποποιητικές διατάξεις ο υπουργός, που παραμένει κατά τα άλλα «ανοιχτός σε διάλογο, φτάνει να μην τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση πολιτικής». Την ίδια ώρα, βέβαια, αποσύρθηκαν δια παντός οι απαγορευτικές διατάξεις για τα κλουβιά των σκύλων, που πολεμήθηκαν σφόδρα από τους (μη εμπλεκόμενους) οργανωμένους κυνηγούς. Αριστοτεχνική, προφανώς, και η εφαρμογή του «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
• Ευλόγως, πάντως, τίθεται το ερώτημα: Προς τι τόση σπουδή και τόση επιμονή σε διατάξεις που ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα το πολύκροτο (και πολυδιαφημισμένο) νομοσχέδιο, αν ο σκοπός ήταν και παραμένει η προστασία και η ευημερία των ζώων;
• Εύλογα και τα ερωτήματα που επιτακτικά θέτει προς τον νέο Γενικό Εισαγγελέα, ο Δημήτρης Παπαδάκης, μετά το πόρισμα της Νομικής Υπηρεσίας για τις γνωστές καταγγελίες εναντίον ΕΔΕΚ και Μαρίνου Σιζόπουλου, που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του φακέλου της υπόθεσης στην Αστυνομία.
• «Αιτιολογήστε επαρκώς γιατί η καταστροφή των τεκμηρίων δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα», απαιτεί εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής, που απηύθυνε εκ νέου επιστολή στην Εισαγγελία στις 19 Ιουλίου, αναζητώντας ικανοποιητικές εξηγήσεις.
• Όλως παραδόξως, η απόφανση της Νομικής Υπηρεσίας συμπίπτει με τη γνωμάτευση που παρείχε στο κόμμα, γνωστό (και μη αμελητέο) δικηγορικό γραφείο. Το θέμα, όμως, κάθε άλλο παρά λήξαν πρέπει να θεωρείται. Έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.
• Ζητείται Κράτος Δικαίου!
ΜΛΝ